Francoski tednik je fotografijo Sarajeva objavil v svoji posebni izdaji, v kateri predstavlja evropska mesta. Foto: Screenshot radiosarajevo.ba
Francoski tednik je fotografijo Sarajeva objavil v svoji posebni izdaji, v kateri predstavlja evropska mesta. Foto: Screenshot radiosarajevo.ba

Fotografija Benoîta Chartrera nosi naslov Šok kultur (Choc des Cultures), kar naj bi francoskim bralcem sporočalo, tako Radio Sarajevo, da je tak prizor - šokanten.
Kot tudi kultura Sarajeva, poroča radio, ki pa ob tem dodaja, da bi bil točnejši prevod vseeno "Spopad kultur", kar pa naj bi še vedno "impliciralo negativen pomen in asociiralo na sporno teorijo o spopadu civilizacij", piše na spletni strani radia.

Prav ta interpretacija je tako vznemirila Džano Mujadžić, bosansko novinarko s prebivališčem v Parizu, da se je odločila tožiti francoski tednik in fotografa. Kot je dejala Mujadžićeva za portal Doznajemo.com, katerega sodelavka je, uredništvo tednika ne želi razkriti, kje se Chartrer nahaja, novinarka pa ga ne more najti niti s pomočjo francoskega novinarskega društva.

Mujadžićeva se namerava obrniti na Evropsko sodišče v Strasbourgu, išče pa tudi dekleti, ki sta se znašli na "šokantni" fotografiji, da bi dobila njuno podporo pa tudi odgovor na vprašanje, če sta sploh pristali na poziranje Chartreru.
"Menim, da je treba tovrstne napade in nizke udarce francoskega tiska - še posebej, ko so enostranski in usmerjeni k razvrednotenju neke skupnosti - energično in popolnoma uničiti, jih kaznovati in sprejeti ukrepe, da se ne ponovijo," je povedala Mujadžićeva.