Nemčija je med industrializiranimi državami najbolj priljubljena za prosilce za azil. Foto: Reuters
Nemčija je med industrializiranimi državami najbolj priljubljena za prosilce za azil. Foto: Reuters
Burbach
Begunski center v Burbachu je v nekdanji vojašnici. Foto: Reuters

Osumljenci so zlorabe celo snemali in fotografirali, mučenje s teh posnetkov pa nekateri primerjajo s tistim v zloglasnem iraškem zaporu Abu Grajb, kjer so ameriški vojaki kruto mučili iraške zapornike.

Eno izmed fotografij so preiskovalci v nedeljo posredovali javnosti in posnetek je šokanten. Na tleh leži mlajši Alžirec, vklenjen, nad njim stoji varnostnik in mu z nogo pritiska na zatilje, medtem ko njegov kolega zraven pozira fotografu.

Lokalne oblasti so nemudoma prekinile sodelovanje z varnostno družbo Sky, za katero so delali osumljeni varnostniki. Policija je sprožila preiskavo proti za zdaj štirim varnostnikom in zaslišuje vseh približno 700 ljudi v begunskem centru v Burbachu.

Pristojni glavni tožilec v bližnjem mestu Siegen Johannes Daheim je opozoril, da je zadeva še posebej grozljiva, saj gre za ljudi, ki so bili v svojih državah izpostavljeni nasilju in zlorabam in so pribežali v Nemčijo, ker so mislili, da bodo tu na varnem. "To le še krepi njihovo travmo," je poudaril.

Tiskovni predstavnik zvezne vlade Steffen Seibert je ob aferi izpostavil, da je Nemčija "humana država", v kateri "spoštujejo človekovo dostojanstvo".

"Ostuden rasizem"
Pristojni organi za zdaj ne izključujejo možnost, da za zlorabami stoji sovraštvo do tujcev. Po drugi strani sicer nimajo dokazov, da osumljeni pripadajo skrajni desnici.

Skupina za pravice beguncev Pro Asyl je zlorabe označila kot izraz "ostudnega rasizma" nekvalificiranih varnostnikov. Državnim agencijam je obenem očitala, da prepuščajo upravljanje begunskih centrov zunanjim izvajalcem, pri čemer posel dobi najcenejši ponudnik, nadzora nad tem, kako ta nato opravlja svoje delo in kakšne podizvajalce najema, pa praktično ni.

V preteklih dneh so se sicer v Nemčiji, med drugim v Essnu, pojavile obtožbe, da se podobne zlorabe - fizične in verbalne - pojavljajo tudi v drugih begunskih centrih.

Nemčija v zadnjih letih postaja eden glavnih ciljev prosilcev za azil, še posebej iz Sirije in Iraka, pa tudi iz balkanskih držav. Lani je število prošenj za azil naraslo za 64 odstotkov in preseglo 127.000, kar je predstavljalo skoraj 30 odstotkov vseh prošenj za azil v Evropski uniji. Letos v Nemčiji preiskujejo prihod približno 200.000 beguncev.