Favorit Šarif Šejk Ahmed je protestiral proti postopku izbiranja parlamenta, saj je komisija nepričakovano izločila številne kandidate njegovega klana. Foto: EPA
Favorit Šarif Šejk Ahmed je protestiral proti postopku izbiranja parlamenta, saj je komisija nepričakovano izločila številne kandidate njegovega klana. Foto: EPA
Novo izurjeni somalijski vojaki.
Afriška unija je v tujini izurila 660 somalijskih vojakov, ki naj bi prevzeli glavno breme boja proti islamistični milici Al Šabab. Foto: EPA
Pek v pekarni v Mogadišu, Somalija
Večina Somalijcev se je že povsem navadila vojnega ozračja, ki v nedelujoči državi vlada že 21 let. Foto: EPA

Glasovanje izbranega in ne izvoljenega parlamenta naj bi pomenilo, da je Somalija naredila nov velik korak k normalizaciji razmer, a dejansko se v deželi na Afriškem rogu ne bo spremenilo veliko.

Če držijo napovedi, bo za predsednika Somalije izbran zdajšnji začasni predsednik Šarif Šejk Ahmed, ki v okviru prehodne zvezne vlade s podporo Združenih držav predsednikuje od leta 2009.

Parlament izbira predsednika
Novi vsesomalski parlament je izbrala posebna komisija, sestavljena iz predstavnikov vseh pomembnejših klanov v državi, verskih voditeljev in izobražencev, ki priznavajo zvezne oblasti. Spodnji dom parlamenta bi moral imeti 275 članov, zgornji pa 54, a trenutno je izbranih 215 parlamentarcev. To število zadostuje, da bo parlament na tajnem glasovanju izbral novega predsednika, ki bo skušal združiti državo, ki je padla v brezvladje pred 21 leti, ko je bil strmoglavljen diktator Mohamed Siad Barre.

Vlada zares obvladuje le Mogadiš
Ahmed dejansko predsednikuje glavnemu mestu Mogadiš in njegovi okolici, medtem ko so raznovrstne province pod oblastjo različnih gospodarjev vojne; nekateri prisegajo na separatistične politike, drugi pa se podrejajo islamistični milici Al Šabab. Sam Ahmed je sporno ime tudi za mednarodno skupnost, saj je ga je posebno poročilo ZN-a obtožilo, da je povzročil obsežno vladno korupcijo.

Islamisti še vedno vladajo jugu
Z Al Kaido združeni Al Šabab kljub vojaškemu posredovanju Etiopije in Afriške unije ter podpori Zahoda še naprej obvladuje večino južne tretjine države, vključno z okolico Mogadiša. Islamisti so v zadnjih mesecih sicer pod hudim pritiskom, saj so izgubili nadzor nad nekaterimi območji ob meji z Etiopijo in Kenijo ter dve pristanišči, a je puščavsko podeželje še vedno trdno pod njihovim vplivom.

Medtem ko so novice o boju z islamisti vsakodnevne, je veliko manj znanega o tem, kaj se dogaja s preostalima dvema tretjinama Somalije.

Puntland zadovoljen z avtonomijo
Na samem rogu afriške celine je Puntland, avtonomna pokrajina, v kateri vladajo pirati, ki navidezno priznavajo oblast Mogadiša, a uveljavljajo red in mir po svoje in skladno z močjo različnih klanov. Nekateri klani so v zadnjih mesecih podprli Al Šabab, ki je tako sploh prvič od začetka svojega pohoda dobil oporišča in vpliv na severu.

Mirni Somaliland čaka na priznanje
Na severozahodu leži Somaliland, samooklicana država, ki velja za daleč najmirnejši in najbolj urejen del leta 1991 razpadle države. Sicer nepriznana država temelji na dediščini britanske kolonije in je vzpostavila vsa znamenja in ustanove samostojnosti ter neodvisnosti. Zavrača vsako sodelovanje z oblastmi v Mogadišu in je zato mednarodno povsem osamljena, ob tem pa v parlamentu tudi ni predstavnikov iz te pokrajine.