Turčija, Evropska unija in ZDA skupino DHKP-C uvrščajo na seznam terorističnih organizacij. Foto: EPA
Turčija, Evropska unija in ZDA skupino DHKP-C uvrščajo na seznam terorističnih organizacij. Foto: EPA

Država je dostop do omrežja preprečila, potem ko so se na njih pojavile fotografije nedavnega napada na sodišče v Carigradu.

V osemurni drami, ki se je dogajala na sodišču, sta umrla napadalca, pripadnika skrajno leve skupine Marksistične revolucionarne ljudske stranke (DHKP-C). Predtem sta za talca zajela tožilca. V posredovanju varnostnih sil so bili ubiti vsi trije.

Preprečen dostop do več kot 160 strani
Podobne začasne blokade določenih spletnih mest v Turčiji sicer niso nenavadne, a tako obsežnega embarga, kot je tokratni, naj še ne bi bilo. Poleg do omenjenih spletnih velikanov Facebooka, Twitterja in Youtuba je bil onemogočen dostop še do več kot 160 drugih.

Že predtem so oblasti objavo omenjenih fotografij prepovedale tudi časopisom, saj je Ankara medijske hiše obtožila širjenja "teroristične propagande" za skupino DHKP-C. Ta je v preteklih mesecih izvedla že več napadov. Z njimi se maščuje za smrt najstnika Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po 269 dneh v komi, v kateri je bil zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem proti protivladnim protestnikom. Po smrti je Elvan postal ikona skrajnih levičarjev. Tožilec Mehmet Selim Kiraz, ki je bil ubit v torkovi drami na sodišču, je preiskoval njegov primer.