Jemenske oblasti ZDA dovoljujejo napade z brezpilotnimi letali na njihovem ozemlju. Foto: EPA
Jemenske oblasti ZDA dovoljujejo napade z brezpilotnimi letali na njihovem ozemlju. Foto: EPA
Luke Somers je bil ugrabljen septembra 2013, ko je zapuščal supermarket v Sani. Foto: EPA

Novico je za AP potrdila sestra 33-letnega fotoreporterja. Kot je povedala Lucy Somers, je za bratovo usodo izvedela od agentov FBI-ja.

Novico sta v ločenih izjavah kasneje potrdila tudi ameriški obrambni minister Chuck Hagel in predsednik ZDA Barack Obama. Obama je"barbarski umor" Somersa ostro obsodil, njegovi družini pa izrekel sožalje.

Kot kaže, so Somersa njegovi ugrabitelji med ameriško akcijo ustrelili. Komandosi so ga našli huje ranjenega, ga prepeljali na ameriško vojaško ladjo, tam pa je zaradi posledic strelnih ran umrl.

Jemenske oblasti so pred tem sporočile, da je bilo v provinci Šabva v napadu ameriškega brezpilotnega letala ubitih devet domnevnih pripadnikov Al Kaide. Poskus reševanja naj bi bil združena operacija ameriških in jemenskih sil.

V posnetku prosil za pomoč
Somers je v četrtek objavljenem posnetku moledoval za pomoč, ZDA pa so sporočile, da so ga neuspešno skušale rešiti že novembra, a je Al Kaida le nekaj dni pred tem poskusom svoje talce, med njimi še Britanca in omenjenega Južnoafričana, preselila in Američani so morali priznati, da v skrivališču v jemenski puščavi ob meji s Savdsko Arabijo niso našli nikogar.

V četrtkovem posnetku se pojavi tudi pripadnik veje Al Kaide na Arabskem polotoku (AQAP), ki grozi, da bo talca v treh dneh ubil, če ZDA ne izpolnijo določenih zahtev.

AQAP s sedežem v vzhodnem Jemnu velja za najnevarnejšo vejo Al Kaide, ki se je okrepila po nemirih, ki so sledili strmoglavljenju predsednika Alija Abdullaha Saleha leta 2011, in ki stoji za vrsto poskusov napadov na ameriških tleh. Jemen je ključen ameriški zaveznik v boju proti Al Kaidi in tamkajšnje oblasti so Washingtonu že pred časom prižgale zeleno luč za izvajanje napadov z brezpilotnimi letali. Ameriške oblasti le redko govorijo o svojih kontroverznih napadih v Jemnu, ki so terjali že kar nekaj civilnih žrtev.

V Veliki Britaniji rojen Somers, ki ima dvojno državljanstvo, je večji del svojega življenja preživel v ZDA. V Jemnu je dve leti delal kot svobodni novinar in fotograf za lokalne poročevalske agencije v angleškem jeziku, njegovo delo pa so objavljali številni mednarodni mediji, vključno z BBC-jem.