Merklova je odraščala v Nemški demokratični republiki. Foto: Reuters
Merklova je odraščala v Nemški demokratični republiki. Foto: Reuters

je ob obisku nekdanjega zapora zloglasnega Stasija ljudi opomnila, naj ne pozabijo krutosti komunističnega režima Vzhodne Nemčije.

V letu, ko bo združena Nemčija praznovala 20. obletnico padca Berlinskega zidu, je kanclerka, diplomirana fizičarka, ki je zrasla v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR) in je leta 2005 postala prva predsednica nemške vlade iz vzhodnega dela države, dejala, da je zelo pomembno, da se današnja mladina zaveda, kaj se je dogajalo v zaporih nekdanje tajne policije Stasi in kako hudo so bile tam kršene osnovne človekove pravice.

Po ogledu zapora Hohenschoenhausen v vzhodnem delu Berlina je Merklova dejala: "Ta kraj nam pred očmi postavlja dejstvo, kako hudo so ljudje trpeli in da so bila človeška življenja uničena iz povsem nepomembnih razlogov."

Brez svobode in brez sojenja
Obiskovalci v zaporu lahko še vedno vidijo žičnate ograje, nadzorne stolpe, zaporniške celice z jeklenimi rešetkami in sobe za zasliševanje, v katere so privedli in izpraševali politične zapornike. Nekatere so v zaporu zadrževali več let, ne da bi jih enkrat samkrat privedli pred sodišče.

Nemci se bodo sedmega maja spomnili tudi 20. obletnice lokalnih volitev v nekdanji Vzhodni Nemčiji. "Tisti posamezniki, ki so se takrat uprli prirejenim in ponarejenim izidom, so napovedali konec dikature. Sedmi maj leta 1989 zato pomeni začetek konca NDR-ja."

A. P.