Biškek so pred dvema letoma pretresale demonstracije. Foto: EPA
Biškek so pred dvema letoma pretresale demonstracije. Foto: EPA

Poročila o številu protestnikov so različna, bilo naj bi jih med 500 in 2.000. Kot poroča rt.com, jih je nekaj sto želelo na silo vstopiti v parlament. Policija jim je to preprečila tudi s solzivcem in gumijastimi naboji, protestniki pa so nato policiste obmetavali s kamenjem. V spopadu pa je bilo ranjenih najmanj 10 ljudi, med njimi dva policista. Nekaj udeležencev protesta je bilo aretiranih.

Kirgiški notranji minister je dejal, da je v teku operacija, v okviru katere bodo aretirali vse, ki so odgovorni za nasilje. Župan Biškeka je proteste označil za poskus destabilizacije situacije.

Protestniki so zahtevali podržavljenje rudnika zlata Kumtor blizu meje s Kitajsko, ki je v lasti kanadskega podjetja Centerra Gold. Podjetje navaja, da je imelo lani dobrih 941 milijonov dolarjev dobička. Gre za enega največjih rudnikov zlata na svetu.

Kumtor za Kirgizijo izjemnega pomena
Letos je kirgiški parlament ugotovil, da kanadsko podjetje grobo krši pravila upravljanja rudnika, ki sicer poskrbi za kar 10 odstotkov kirgiškega BDP-ja in tretjino izvoza države. Centerra Gold je obtožbe zavrnil. Rudnik se že vse od odprtja leta 1997 spopada z okoljskimi in pravnimi težavami. To je povzročilo upočasnitev rudarjenja, kar je sprožilo proteste lokalnih prebivalcev, ki zahtevajo delovna mesta. Protestniki od parlamenta zahtevajo, naj nekaj ukrene glede prihodnosti rudnika ali naj se razpusti.

Kirgizija je ena najrevnejših držav Srednje Azije, njeno gospodarstvo pa je v veliki meri odvisno od izkoriščanja naravnih bogastev, saj je bogat z različnimi rudninami, ne pa tudi z nafto in plinom. Leta 2010 je državo več mesecev pretresalo medetnično nasilje med Kirgizi in Uzbeki, istega leta pa so demonstracije proti predsedniku Kurmanbeku Bakijevu, v katerih je umrlo najmanj 87 ljudi, predsednika odnesle z oblasti.