Kosovski Srbi na barikadah vztrajajo že več mesecev. Foto: EPA
Kosovski Srbi na barikadah vztrajajo že več mesecev. Foto: EPA

Incident se je zgodil blizu kraja Zvečan severno od Kosovske Mitrovice na cesti, ki vodi proti mejnemu prehodu Jarinje na meji s Srbijo. Potem ko so pripadniki enot Kforja okoli ene od cestnih barikad namestili bodečo žico, je skušalo več sto Srbov to žico odstraniti, vojake pa so začeli obmetavati s kamenjem in celo ročnimi granatami.

Srbski notranji minister in vodja koalicijskih socialistov Ivica Dačić je po incidentu vzbudil pozornost z izjavo, da ne more nihče v Srbiji trditi, da zaradi Kosova niso pripravljeni začeti tudi vojne. Dačić meni, da je z vidika regionalne varnosti potrebno "ravnotežje strahu". Kosovski premier Hashim Thaci mora po njegovih besedah vedeti, da bi se Beograd ob morebitnem napadu na kosovske Srbe odzval s povračilnim napadom. "Srbija ga (napada) ne bi mogla le mirno gledati," je poudaril za srbski dnevnik Press.

Kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj je medtem ponovil stališče Prištine, da ne pristajajo na kakršno koli etnično delitev Kosova, tovrstne predloge pa je označil kot ideje iz časov Slobodana Miloševića. V pogovoru za avstrijski dnevnik Die Presse je zatrdil, da na severu Kosova ne bo uporabljena sila, a dodal, da je to seveda odvisno tudi od Beograda.

Vojaki so jim odgovorili s solzivcem in tudi s streli v zrak. Srbi so se nato umaknili, a so čez dobro uro znova napadli pripadnike Kforja, ti pa so znova uporabili solzivec. Razmere na severu Kosova so trenutno zelo napete.

Ranjeni štirje vojaki Kforja
Več ljudi je po incidentu poiskalo zdravstveno pomoč. Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Franc Kalič, je povedal, da je bil v incidentu huje ranjen en pripadnik Kforja, trije pa so bili lažje ranjeni. "Kar trenutno vem, je, da je bilo ranjenih nekaj pripadnikov Kforja, eden huje, trije pa lažje. Nimamo pa podatkov, koliko je bilo ranjenih na strani protestnikov," je povedal Kalič. Dodal je še, da nacionalnost ranjenih Kforjevih vojakov ni znana, zagotovil pa je, da niso bili Slovenci.

Slovenskih vojakov razen manjše skupine za povezave na Severu Kosova sploh ni. Ena četa varuje poveljstvo Kforja v Prištini, druga pa opravlja naloge v okolici Peći na zahodu Kosova, je pojasnil Kalič.

"Kfor ni imel namena uporabiti sile"
Srbi so na severu Kosova postavili približno 20 cestnih zapor, s katerimi skušajo preprečiti, da bi kosovske oblasti prevzele nadzor nad mejnimi prehodi s Srbijo. Kfor je že večkrat odstranil katero od zapor, a Srbi vedno postavijo nove.

"Kfor ni imel namena uporabiti nasilja, ampak se je zgolj branil pred nasiljem z druge strani. Kfor se je nato umaknil, ko so se razmere začele stopnjevati do te mere, da jih lahko ne bi bilo mogoče več nadzorovati," je pojasnil podpolkovnik Kalič.

Eksplozija v Kosovski Mitrovici
Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala tudi o eksploziji, ki je sredi noči odjeknila v severnem, srbskem, delu Kosovske Mitrovice in vznemirila prebivalstvo. Poškodovani sta bili dve vozili, ranjenih pa ni bilo. Po navedbah policije naj bi eksplodirala ročna bomba, druge podrobnosti pa še niso znane.