Policisti v Nantesu odnašajo protestnika. Foto: Reuters
Policisti v Nantesu odnašajo protestnika. Foto: Reuters
Pariz
Število protestnikov na francoskih ulicah se iz meseca v mesec manjša, zato so se sindikati zatekli k stavkam v sektorjih, ki najbolj "bolijo": energetiki in prometu. Foto: EPA
Pred eno izmed rafinerij v Marseillu so v torek izbruhnili spopadi med delavci in policijo. Foto: Reuters
Francija ohromljena zaradi stavk in protestov

V četrtek so se tako v Parizu in Nantesu protestniki spopadli s policijo, medtem ko je v Bordeauxu okoli 100 ljudi obmetavalo policijsko postajo z različnimi predmeti in poškodovalo policijski avtomobil. Po vsej Franciji je bilo aretiranih 77 protestnikov. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, se je protestov udeležilo 150.000 ljudi, kar je bistveno manj kot na preteklih demonstracijah.

Zahteva po umiku reform
Sindikati zahtevajo, da vlada razveljavi sporne reforme, ki jih je sprejela s posebnim odlokom in tako zaobšla parlament. Vlada trdi, da so reforme, po katerih lahko delodajalci lažje odpuščajo in najemajo osebje ter nižajo plače zaposlenim, nujne za zmanjšanje nezaposlenosti.

Sindikat grozi vladi
Naslednji velik protest je napovedan za 14. junij, štiri dni po začetku evropskega prvenstva. Sindikat CGT, ki vodi proteste in stavke, je zagrozil, da bi lahko prekinil prvenstvo, če vlada ne umakne spornega zakona.

Valls: Spremembe še mogoče, a ne bistvenih stvari
Kljub temu pa vlada v temeljih reforme ne namerava spreminjati ali je celo umakniti. Kot je dejal premier Manuel Valls, bi jo lahko le nekoliko spremenili. "Še vedno lahko vnesemo določene spremembe, izboljšave," je dejal za televizijo BFMTV. Pozneje je v izjavi za nacionalni radio Valls sindikat CGT, ki vodi stavke in blokade v rafinerijah in skladiščih goriv, obtožil neodgovornega ravnanja. Sindikat po njegovih besedah ne more narekovati zakonodaje.

Stavkajo tudi v jedrskih elektrarnah
V četrtek so se stavki delavcev rafinerij pridružili še zaposleni v francoskih jedrskih elektrarnah. Sindikat delavcev je sporočil, da je osebje v 16 jedrskih elektrarnah izmed 19 glasovalo za enodnevno stavko.

Jedrska energija pokriva okoli 75 odstotkov potreb Francije po električni energiji, državno elektropodjetje Electricite de France pa ni želelo komentirati, kako bo enodnevna stavka v jedrskih elektrarnah prizadela oskrbo z elektriko.

Francija posega v naftne rezerve
Francoska vlada je v sredo sporočila, da je morala zaradi barikad delavcev pred šestimi francoskimi rafinerijami od osmih že poseči v strateške naftne rezerve. V rafinerij Fos-sur-Mer v Marseillu so v torek izbruhnili celo spopadi, ko je policija podrla barikado. V četrtek so začeli stavko še delavci v pristanišču Le Havre, ki so blokirali dostop.

Po navedbah ministra za promet Alaina Vidalies ima kar 40 odstotkov bencinskih črpalk okoli Pariza težave z dobavo goriva, vozniki pa v paniki kupujejo večje količine za rezervo. Francoski predsednik Francois Hollande je v sredo dejal ministrom, da bodo storili vse, da bi zagotovili, da so prebivalci in gospodarstvo preskrbljeni. Po ocenah analitikov ima Francija za skoraj štiri mesece naftnih rezerv, poroča BBC.

Okrnjen železniški in letalski promet
Da bi bil kaos popoln, so se stavki v sredo pridružili še vozniki vlakov, zaradi česar je prekinjen del železniškega prometa, pridružili pa so se jim še zaposleni v letalskem prometu. Zaradi stavke na pariškem letališču Orly so oblasti letalskim družbam predlagale, da število poletov skrčijo za 15 odstotkov.

Francija ohromljena zaradi stavk in protestov