Potres so čutili po vsej Srbiji, k sreči pa naj bi povzročil le manjšo gmotno škodo. Foto: Reuters
Potres so čutili po vsej Srbiji, k sreči pa naj bi povzročil le manjšo gmotno škodo. Foto: Reuters

Potres z magnitudo 4,6 po Richterjevi lestvici in pete stopnje po Mercalijevi je bil v vasi Mrčiči na zahodu Srbije, tla pa so se zatresla na globini pet kilometrov. Potresni sunek ob 21. uri in 47 minut je trajal kar 30 sekund, pred tem pa so prebivalci najbolj prizadetega kraja in okolice slišali močno bobnenje. Po prvih ocenah predsednika občine Kosjerić je na nekaterih objektih nastala manjša gmotna škoda, na starejših objektih so popokali zidovi.

Potres je bil relativno močan, zato seizmologi ocenjujejo, da se ob takem potresu lahko porušijo dimniki in uničijo strehe, na starejših hišah pa lahko nastanejo razpoke tudi na nosilnih stenah. Na delu je štab za izredne razmere, po prvih podatkih prebivalcev prizadetega območja pa je škoda vidna na številnih objektih. Sinočnji potres je sledil potresu z magnitudo 2,7 po Richterju pred tremi dnevi.

Po beseah župana občine Kosjerić Milijana Stojanića, je bilo v potresu poškodovanih okoli sto hiš v njihovi občini, eno družino pa so morali zaradi večjih poškodb na hiši tudi evakuirati. Vendar pa je škoda po njegovi oceni relativno nizka, od pet do deset tisoč evrov.

"V glavnem gre za starejše hiše, na katerih so se zrušili dimniki, odpadla strešna opeka ali pa so se pojavile razpoke na zidovih," je opisal Stojanić. Med poškodovanimi stavbami v tem kraju sta tudi kulturni dom in stavba občine, je še povedal.

V potresu leta 2010 umrla dva človeka
Srbijo je zadnji močan potres z magnitudo 5,6 prizadel novembra 2010, epicenter pa je imel v Kraljevu. Takrat je bilo v mestu uničenih na stotine hiš in stanovanjskih blokov, dve osebi pa sta izgubili življenje.