Osvobodilna vojska Preševa, Medveđe in Bujanovca se je borila za priključitev Kosovu. Foto: EPA
Osvobodilna vojska Preševa, Medveđe in Bujanovca se je borila za priključitev Kosovu. Foto: EPA

Srbsko pravosodno ministrstvo je že pred časom odločilo, da mora biti spomenik odstranjen najpozneje do 17. januarja. Za odstranitev v nedeljo zgodaj zjutraj je poskrbelo okoli 200 policistov.

Srbski premier in notranji minister Ivica Dačić je poudaril, da je bil nezakonito postavljen spomenik odstranjen, potem ko so propadli vsi zakonsko določeni roki, do katerih bi morali to storiti pristojni lokalni organi.

"Srbija je pokazala dovolj potrpežljivosti, a obenem poslala jasno in močno sporočilo, da je zakon treba spoštovati in da ni nihče močnejši od države," je dejal Dačić.

Srbska vlada je sporočila, da predstavlja odstranitev spomenika, ki je bil posvečen skrajnežem, prispevek k skupnemu življenju vseh v Preševu.

Sporni spomenik pred občino v Preševu so lani jeseni postavili v spomin na 27 albanskih upornikov, pripadnikov t. i. Osvobodilne vojske Preševa, Bujanovca in Medveđe, ki so jih v nemirih na jugu Srbije med letoma 2000 in 2001 ubili Srbi.

Medtem ko so srbske oblasti zahtevale odstranitev spomenika, pa so krajevni Albanci temu odločno nasprotovali in oblasti v Albaniji in na Kosovu pozvali k internacionalizaciji spora.

Mediji poročajo, da naj bi nato spore dejansko pomagali reševati predstavniki Evropske unije, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in ZDA.

Albanci predstavljajo večinsko prebivalstvo na območju občin Preševo, Bujanovac in Medveđen jugu Srbije ter si želijo odcepitve in priključitve tega območja Kosovu.