Albanci na jugu Srbije si že 15 let prizadevajo za priključitev h Kosovu. Foto: EPA
Albanci na jugu Srbije si že 15 let prizadevajo za priključitev h Kosovu. Foto: EPA
Albanci na Kosovu se že pripravljajo na neodvisnost. Foto: EPA

V Preševu se je na množičnem shodu v organizaciji združenja nekdanjih pripadnikov albanske osvobodilne vojske Preševa, Medvedje in Bujanovca zbralo več sto Albancev, ki jih je nagovoril predsednik zveze veteranov Ljuljzim Ibiši.

Ibiši je dejal, da je treba cilj in željo Albancev, ki jo Beograd pozna že 15 let, uresničiti z vsemi razpoložljivimi sredstvi, in vse mednarodne organizacije z Natom na čelu pozval, naj na jug Srbije pošljejo svoje opazovalce in pripomorejo k uresničitvi volje naroda, izražene na referendumu leta 1992.

Približno 500 protestnikov, ki so vrteli albansko himno in vihteli albanske zastave, je poleg priključitve Kosovu zahtevalo tudi takojšen umik srbskih varnostnih sil z območja.

Albanci si že 15 let želijo h Kosovu
Na jugu Srbije, kjer v občinah Preševo, Medvedja in Bujanovac živi približno 70.000 Albancev, so leta 1992 izpeljali referendum o priklučitvi h Kosovu. Beograd izidov referenduma sicer ni priznal, se pa je za priključitev h Kosovu izreklo kar 95 odstotkov Albancev.

Oblasti zahteve odločno zavračajo
Predsednik Koordinacijskega telesa za jug Srbije Rasim Ljajić je zahtevo Albancev zavrnil in jo označil za popolnoma nesprejemljivo tako za Beograd kot tudi mednarodno skupnost. Dodal je še, da če kje obstaja soglasje Beograda, Bruslja in Washigtona, je to glede juga Srbije.