Policija je 5. oktobra udeležence protestnega shoda najprej poskusila razgnati s solzivcem, a so se nato policisti vdali v usodo in se pridružili demonstrantom. Foto: EPA
Policija je 5. oktobra udeležence protestnega shoda najprej poskusila razgnati s solzivcem, a so se nato policisti vdali v usodo in se pridružili demonstrantom. Foto: EPA

Danes se ne ve, kdo je koga premagal 5. oktobra. V vladi imamo ene in druge. Vse je isto, samo Slobe ni več.

Velimir Ilić, vodja stranke Nova Srbija, ki je bila ena izmed 18 članic Demokratske opozicije Srbije (DOS)
Demonstranti so v poslopju skupščine zanetili ogenj, podobna usoda pa je doletela tudi poslopje državne televizije. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević ni dočakal konca sojenja, saj je še pred tem umrl v celici haaškega pripora. Foto: EPA

5. oktobra leta 2000 se je v Beogradu zbralo nekaj sto tisoč ljudi, ki so protestirali proti Miloševiću, potem ko ta ni hotel priznati poraza na predsedniških volitvah, na katerih je osvojil 37,1 odstotka, zmagal pa je njegov nasprotnik in kandidat Demokratične opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, za katerega je glasovalo 50,2 odstotka volivcev.

Množične demonstracije so Miloševića vendarle prisilile, da je dan pozneje popustil pritiskom, priznal poraz in čestital novemu predsedniku tedanje Zvezne republike Jugoslavije Koštunici. Junija naslednje leto so nove srbske oblasti Miloševića že izročile haaškemu sodišču.

Demostracije v Beogradu so bile vrhunec večdnevnih protestov po vsej Srbiji, na katere so pozvali predstavniki DOS-a, takrat še združeni v cilju doseganja demokratičnih sprememb, danes pa ostri politični nasprotniki in vsak s svojo vizijo nadaljnega razvoja države. V teh duhu so danes tudi ločeno obeležili spomin na tiste dni.

DS: Izpolnili bomo vse obljube
Predstavniki Demokratske stranke pokojnega premierja Zorana Djindjića so 8. obletnico obeležili na grobu svojega nekdanjega voditelja. "5. oktober je dan, ko je Srbija nepovrnljivo krenila na pot demokratizacije, modernizacije in razvoja evropskih vrednot. Do danes je družba naredila velike korake v smeri razvoja demokracije, napredka institucij, zaščite človekovih pravic in približevanja Evropski uniji," so sporočili iz stranke in dodali, da so pripravljeni končati reforme in izpolniti vse obljube, dane tistega dne, in ohraniti spomin na tiste, ki so se borili za demokratično Srbijo.

DSS: Proces demokratizacije še ni končan
Predstavniki Koštuničeve Demokratske stranke Srbije (DSS) so položili venec ob spomeniku Jasmine Jovanović, žrtve takratnih protestov, ki jo je pred poslopjem zvezne skupščine v Beogradu povozil tovornjak. Predstavnik stranke Miloš Aligrudić je po položitvi venca dejal, proces demokratizacije v Srbiji še ni končan, bo tem pa zagotovil, da se stranka ni odrekla načelom, ki so jih začrtali 5. oktobra.

LDP: Vrnitve ni več
Liberalno demokratska stranka (LDP) Čedomirja Jovanovića je v spomin na dogodke izpred osmih let organizirala shod v središču Beograda. Predsednica sveta stranke Vesna Pešić je takratne demonstracije označila za zgodovinski trenutek, ki presega aktualna politična dogajanja. "Kar je zame opogumljajoče, je, da mislim, da se Srbija nikoli več ne bo vrnila v tiste čase," je dejala Pešićeva.

SPS: Revolucija s pozitivnimi učinki
Iz nekdanje Miloševićeve socialistične stranke (SPS) so ob obletnici sporočili, da takratne spremembe še vedno doživljajo kot revolucijo, vendar priznavajo, da imajo nedvomne pozitivne pridobitve. "To, da danes srbsko vlado sestavljajo stranke, ki so bile takrat na nasprotnih straneh, priča, da je srbska politična elita uspela preseči delitve iz preteklosti," so dejali in s tem spomnili, da trenutno proevropsko vlado sestavljajo tudi socialisti.

Nekateri pričakovali več
Udeleženec protestov in današnji vodja Socialdemokratske zveze Žarko Korač je med gostovanjem v oddaji srbskega B92 je dejal, da se razmišljanja o 5. oktobru razlikujejo - za ene je to še naprej ključni dogodek v sodobni zgodovini, drugi pa mislijo, da so bile spremembe veliko manjše, kot se je pričakovalo na začetku. Korača sicer najbolj moti, da se nekdanji najbližji sodelavci Miloševića znova vračajo politično sceno.

G. V.

Danes se ne ve, kdo je koga premagal 5. oktobra. V vladi imamo ene in druge. Vse je isto, samo Slobe ni več.

Velimir Ilić, vodja stranke Nova Srbija, ki je bila ena izmed 18 članic Demokratske opozicije Srbije (DOS)