Srbski zunanji minister je prepričan, da bo vrnitev veleposlanikov pospešila srbska prizadevanja za bližanje vstopu v EU. Foto: EPA
Srbski zunanji minister je prepričan, da bo vrnitev veleposlanikov pospešila srbska prizadevanja za bližanje vstopu v EU. Foto: EPA

Jeremić meni, da bosta vrnitev veleposlanikov in normalizacija odnosov s članicami EU-ja okrepili diplomatska prizadevanja Srbije, da bi še do konca leta pridobila status države kandidatke za vstop v povezavo. Pojasnil je, da se je za predlog odločil na podlagi posvetovanj pretekli teden v Parizu, Moski in na sedežu ZN-a. Na svoja delovna mesta se bodo vrnili samo veleposlaniki v državah EU-ja, ne pa tudi veleposlaniki v drugih državah.

Ob tem naj bi minister predlagal tudi delne spremembe akcijskega načrta za zunanje ministrstvo, ki naj bi Srbiji pomagale na poti v Unijo, kar je ključna naloga nove vlade. Na prihodnji seji vlade Jeremić glede svojega predloga pričakuje polno podporo drugih ministrov.

Na odločitev Srbije naj bi vplivala tudi pripravljenost Unije za nadaljnja pogajanja o statusu misije EU-ja na Kosovu Eulex. "Za Beograd je misija sprejemljiva samo, če bo šlo za dogovor, ki ga bo potrdila resolucija ZN-a," je dejal Jeremić, ki naj bi vodji misije ZN-a na Kosovu (Unmik) Lambertu Zannierju predlagal začetek pogajanj o preblikovanju mednarodne navzočnosti na Kosovu. Ne Beograd ne Moskva ne priznavata nikakršnega prenosa pristojnosti z Unmika na Eulex brez potrditve VS-ja ZN-a.

Srbija je svoje veleposlanike iz držav EU-ja in drugod odpoklicala, ker so priznale neodvisnost Kosova. To je 17. februarja enostransko razglasilo neodvisnost.

K. T.