Srbski vladni falcon 50, ki je bil proizveden leta 1981, je v zadnjih letih doživel že vrsto težav. Še več težav povzroča drugo vladno letalo lear-jet 31a iz leta 1991, ki je že nekaj časa prizemljeno. Foto: EPA
Srbski vladni falcon 50, ki je bil proizveden leta 1981, je v zadnjih letih doživel že vrsto težav. Še več težav povzroča drugo vladno letalo lear-jet 31a iz leta 1991, ki je že nekaj časa prizemljeno. Foto: EPA

Na letalu vrste falcon 50 je namreč nad Jadranskim morjem na višini 10 tisoč metrov odpovedal eden izmed motorjem, zaradi česar je letalo začelo padati. Falcon srbske vlade, star 34 let, se je v zadnjih petih letih že večkrat pokvaril, zaradi česar so bili odpovedani nekateri obiski, tokratna okvara pa se je, kot pravijo člani predsedniške delegacije, skorajda končala tragično.

Po okvari motorja padli za dva kilometra
Letalo je namreč na višini 10 tisoč metrov ob okvari motorja padlo dva kilometra, tako da so predsednik Nikolić in preostali člani delegacije, popadali s svojih sedežev. Izkušeni pilot vladnega letala je nato uspel dobiti nadzor nad letalom, znova zagnal motor in ga uspel varno pripeljati nazaj v Beograd.

Predstavnica srbskega predsednika Stanislava Pak je dejala, da predsednik od zdaj ne bo več uporabljal očitno dotrajanega vladnega falcona, in da bo potoval z letali na rednih linijah.

Obisk namenjen tudi vprašanju Stepinac
Tomislav Nikolić
je po uspešni vrnitvi v Beograd, za kar gre zasluga izključno izkušenemu pilotu, pisal papežu Frančišku in se mu opravičil, ker mu ni uspelo priti v Vatikan. Pogovori o tem, kdaj bo sestanek, že potekajo. Nikolić, ki je bil na papeževi inavguraciji leta 2013, se je sicer pred odpovedanim obiskom Vatikana srečal z vodstvom Srbske pravoslavne cerkve.

Odnosi med Srbijo in Vatikanom - kot državama - so dobri, med Cerkvama zapletenejši, čeprav obe skušata prispevati k ekumenizmu. Zadnji zaplet na relaciji Vatikan-Beograd je za letos napovedana kanonizacija hrvaškega medvojnega kardinala Alojzija Stepinca. Nikolić je zato pisal papežu in ga opozoril, da v regiji še vedno niso pozabljeni zločini iz 2. svetovne vojne in ga zaprosil za premislek.

Po dogodku Pahor osebno poklical Nikolića
Po pisanju B92 sta po incidentu predsednika Nikolića poklicala tudi slovenski predsednik Borut Pahor in črnogorski predsednik Filip Vujanović ter se pozanimala o podrobnostih dogodka in morebitnih poškodbah potnikov, ob koncu pa je Pahor izrazil zadovoljstvo, da se je vse končalo brez večjih posledic.