Bayrou s svojo podporo socialistu Hollandu ni presenetil, saj so njegova nesoglasja s Sarkozyjem iz časov sodelovanja v vladi dobro znana. Foto: EPA
Bayrou s svojo podporo socialistu Hollandu ni presenetil, saj so njegova nesoglasja s Sarkozyjem iz časov sodelovanja v vladi dobro znana. Foto: EPA

Čeprav je bil nekdaj član desnosredinske vlade skupaj z zdajšnjim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, bo v nedeljo volil za Hollanda, je napovedal Bayrou, ki je v prvem krogu prejel 9,1 odstotka glasov.

Bayrou se je v prvem krogu uvrstil na peto mesto. Sarkozyja ne bo podprl, ker je, kot je dejal, zapustil evropske vrednote, s stališči proti priseljencem pa se zgolj priklanja skrajni desnici.

Brez poziva volivcem, naj mu sledijo
Bayrou sicer ni izrecno pozval volivcev, kako naj volijo, ampak zgolj sporočil, koga bo podprl sam. "Nikomur ne bom ničesar priporočal. Vsak moj prijatelj in vsak privrženec bo glasoval po svoji vesti," je dejal petouvrščeni iz 1. kroga. Kot je dejal Bayrou, "ne želi oddati prazne glasovnice". "To bi pomenilo, da sem neodločen. Glasoval bom za Francoisa Hollanda in to je moja izbira," je odločitev pojasnil 60-letni voditelj stranke Demokratično gibanje.

Hollanda je že po razglasitvi izidov 1. kroga podprl radikalni levičar Jean-Luc Melenchon, ki je s slabimi 12 odstotki zasedel 4. mesto.

Le Penova: Proti obema
Voditeljica francoske skrajnodesničarske stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen, ki se je v prvem krogu z rekordnimi 18 odstotki prejetih glasov uvrstila na tretje mesto, je v torek svoje privržence pozvala, naj ne glasujejo ne za Hollanda ne za Sarkozyja. Napovedala je, da bo oddala prazno glasovnico.