Alejandro Maldonado je v kongresu prisegel kot novi predsednik Gvatemale. Foto: Reuters
Alejandro Maldonado je v kongresu prisegel kot novi predsednik Gvatemale. Foto: Reuters

Otto Perez Molina je obtožen upravljanja večmilijonske korupcijske sheme, ki je podjetjem s podkupovanjem skorumpiranih uradnikov omogočala nižanje carinskih dajatev. Gvatemalski kongres mu je zaradi tega v sredo odvzel imuniteto, oblasti so zoper njega izdale tudi zaporni nalog.

Perez je po izdaji zapornega naloga v noči na četrtek odstopil, zatem pa je moral v preiskovalni pripor. "Predajam se sodstvu," je dejal pred odhodom v vojaški zapor Matamoros in dodal, da je nedolžen. Ob tem je 64-letni državnik, ki je bil na čelu države od leta 2012, zatrdil, da ni nikoli pomislil na to, da bi pobegnil v tujino in tam zaprosil za azil.

Mandat do konca januarja
Na položaju ga je zamenjal dozdajšnji podpredsednik, 79-letni ustavni sodnik Alejandro Maldonado, ki bo državo vodil do konca Perezovega mandata, ki se izteče 14. januarja. Državljani Gvatemale bodo sicer novega predsednika volili že na nedeljskih splošnih volitvah.

Gvatemalo že nekaj mesecev pretresa niz korupcijskih škandalov. Ti so s položaja maja odnesli nekdanjo podpredsednico Roxano Baldetti, pozneje pa še vrsto drugih visokih uradnikov, med njimi ministrov.

Gvatemala ima novega predsednika
Gvatemala ima novega predsednika