Evo Morales je od svojega prvega predsedniškega mandata med drugim nacionaliziral naftno in plinsko industrijo ter prihodke usmeril v javne storitve in infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Evo Morales je od svojega prvega predsedniškega mandata med drugim nacionaliziral naftno in plinsko industrijo ter prihodke usmeril v javne storitve in infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za okoli šest milijonov volilnih upravičencev v Boliviji je glasovanje obvezno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za zmago v prvem krogu mora Morales zbrati najmanj 50 odstotkov vseh veljavnih glasov ali najmanj 40 odstotkov, če bo njegov najbližji zasledovalec zaostajal za vsaj deset odstotnih točk. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Bolivijska ustava dovoljuje predsedniku sicer le dva zaporedna mandata, a Morales se lahko za še tretjega poteguje v skladu z odločitvijo vrhovnega sodišča, da njegovo prvo predsedovanje v obdobju od 2006 do 2009 ne šteje kot mandat. Opozicija je bila do te odločitve izredno kritična.

Obvezno glasovanje
Za okoli šest milijonov volilnih upravičencev v Boliviji je glasovanje obvezno. Za zmago v prvem krogu mora Morales zbrati najmanj 50 odstotkov vseh veljavnih glasov ali najmanj 40 odstotkov, če bo njegov najbližji zasledovalec zaostajal za vsaj deset odstotnih točk.

Volišča v državi bodo odprta od 8. do 16. ure po krajevnem času oziroma od 14. do 22. ure po srednjeevropskem času. Prvi delni uradni izidi naj bi bili objavljeni nekaj ur pozneje, po preštetju približno 70 odstotkov oddanih glasovnic. Šele takrat naj bi smeli objaviti tudi izide vzporednih volitev.

Dva protikandidata
Moralesova najpomembnejša izzivalca sta tajkun Samuel Doria Medina, ki ga je Morales brez težav premagal že na zadnjih dvojih volitvah, ter Jorque Quiroga, ki je bil za kratek čas predsednik države v letih 2001 in 2002.

Doria Medina je obljubil čistko v pravosodju, medtem ko je Quiroga stavil predvsem na boj z organiziranim kriminalom. Bolivija je tretja največja proizvajalka kokaina na svetu. A obema izzivalcema v javnomnenjskih anketah trenutno bolj slabo kaže.

"Z Evom nam gre dobro"
Karizmatični 54-letni Morales, prvi bolivijski predsednik iz plemena staroselcev in nekdanji pridelovalec koke, je od svojega prvega predsedniškega mandata med drugim nacionaliziral naftno in plinsko industrijo ter prihodke usmeril v javne storitve in infrastrukturo. Državi je zagotovil okoli petodstotno letno gospodarsko rast. Njegov slogan pred današnjimi volitvami se je glasil: "Z Evom nam gre dobro." Večina Bolivijcev se s tem očitno strinja.

Število prebivalcev, ki v Boliviji živijo v ekstremni revščini, se je od leta 2006 precej znižalo - s skoraj tretjine na petino. Prihodki iz naslova nafte in plina zdaj predstavljajo okoli 35 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je njihov delež pred osmimi leti znašal le okoli 10 odstotkov.

Morales velik vtis naredi tudi s svojo osebnostjo
Moški v črni usnjeni jakni je staroselska plemena povezal s preostankom države in tako zmanjšal revščino med njihovimi pripadniki. Opisujejo ga kot samozavestnega, ambicioznega in antikolonialista. Je odločen podpornik kubanskega dolgoletnega voditelja Fidela Castra in prav tako goreč nasprotnik kapitalizma.

Morales je znan po zgodnjem vstajanju in natrpanem urniku. Vseeno pa najde tudi čas za pobeg na nogometne zelenice, saj profesionalno igra za prvoligaša Sport Boys Warnes. Kaj bo naredil, če mu ne uspe osvojiti tretjega mandata? Predsednik bi v tem primeru odprl restavracijo, v kateri bi sam stregel hrano in gostom prinašal pivo, je povedal v nekem pogovoru.

Potekajo tudi parlamentarne volitve
Ob predsedniških volitvah bolivijski volivci sicer danes izbirajo tudi poslance v bolivijskem kongresu. Morales upa, da bo njegovo Gibanje za socializem (Mas) dobilo dvotretjinsko večino, ki bi mu omogočila spremembe ustave. S temi bi si verjetno odprl pot za še četrti predsedniški mandat.