Kot je znano, je zdravnik RK Gupta s pomočnikom v vasi Pendari izvedel 83 sterilizacij, pri posegu pa je uporabljal iste instrumente. Foto:
Kot je znano, je zdravnik RK Gupta s pomočnikom v vasi Pendari izvedel 83 sterilizacij, pri posegu pa je uporabljal iste instrumente. Foto:
Otroci žensk, ki so jih sterilizirali. Nekatere ženske je zdravnik steriliziral le nekaj dni po porodu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Uradnik iz zdravstvenega urada zvezne države Alok Šukla je sporočil, da se je zdravstveno stanje žensk poslabšalo po zaužitju zdravila, ki je verjetno vseboval cinkov fosfid. Ženske so namreč imele simptome, ki se po navadi pojavijo po zaužitju cinkovega fosfida, kot so bruhanje, vrtoglavica, zatekanje. Cinkov fosfid se sicer najpogosteje uporablja v strupu proti podganam.

Po navedbah lokalnih oblasti je zdravila, ki so jih zaužile ženske, proizvedlo podjetje Mahawar Pharmaceuticals, saj so sledi cinkovega fosfida našli v sami tovarni, ki je zdravila distribuirala v dva t. i. kampa za sterilizacijo.

Mnoge še vedno v smrtni nevarnosti
Vzorce omenjenih zdravil so že poslali na analizo, lastnika podjetja Mahawar Pharmaceuticals in njegovega sina pa aretirali. Že pred dnevi so pridržali tudi zdravnika, ki je izvajal množične sterilizacije.

Po posegih v zdravstvenem kampu v okrožju Bilaspur prejšnji teden se je v ponedeljek več deset žensk začelo pritoževati zaradi bolečin, vročine in slabosti. Do zdaj jih je umrlo 14, okoli 20 jih je še vedno v bolnišnični oskrbi, saj so v smrtni nevarnosti.

Metoda za (ne)načrtovanje družine v Indiji
Sterilizacija je med najbolj razširjenimi metodami načrtovanja družine v Indiji in oblasti v številnih zveznih državah organizirajo množične kampe, kjer sterilizirajo revne podeželske ženske. Čeprav so operacije prostovoljne, organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so ženske pogosto posredno prisiljene vanje.

Med letoma 2003 in 2012 je za posledicami sterilizacije umrlo 1.434 ljudi, število pa bi bilo lahko še višje, saj mnogi primeri niso nikoli prijavljeni.