Sinkjang je v zadnjih letih prevzel primat Tibetu kot najbolj nemirni kitajski pokrajini, kjer je prisotnega največ vojaštva in je tudi najbolj omejeno gibanje tujcev. Foto: EPA
Sinkjang je v zadnjih letih prevzel primat Tibetu kot najbolj nemirni kitajski pokrajini, kjer je prisotnega največ vojaštva in je tudi najbolj omejeno gibanje tujcev. Foto: EPA

Domnevni ujgurski skrajneži, ki se upirajo kitajskim oblastem in se zavzemajo za samostojni Vzhodni Turkmenistan, so med tednom z noži napadli več policijskih postaj in državnih uradov ter zažgali več policijskih avtomobilov. Izgredniki, kot so jih označile kitajske oblasti, so pri tem ubili 24 ljudi, policija pa se je branila s strelnim orožjem in pri tem ubila 11 napadalcev.

Med smrtnimi žrtvami je bilo 16 Ujgurov, ranjenih pa je bilo 22 ljudi. Policija je aretirala štiri ranjene napadalce in sporočila, da je znova "vzpostavila red", poroča državna novičarska agencije Šinhua.

Muslimanski Ujguri neprilagojena manjšina
Kitajska pokrajina Sinkjang je bila v zadnjih letih večkrat prizorišče spopadov med avtohtonim ujgurskim prebivalstvom in hanskimi (kitajskimi) priseljenci. Muslimanski Ujguri namreč Hane dojemajo kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino, v kateri so zaradi priseljevanja v zadnjih desetletjih postali manjšina.

Kitajske oblasti na drugi strani ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delo separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini, predvsem od islamskih skrajnežev, povezanih z Al Kaido.

Pred 4 leti gorel Urumči
Že aprila je bilo v spopadih med policijo in lokalnimi prebivalci v regiji ubitih 21 ljudi. Oblasti so takrat za izgrede obtožile "teroriste". V zadnjem času pa je bilo v regiji zaradi "verskega ekstremizma" aretiranih devet ljudi. Pokrajina se medtem še vedo spominja silovitih mednacionalnih spopadov v Urumčiju leta 2009, ko je po uradnih podatkih umrlo več kot 200 ljudi, neuradno pa še precej več.