Ljudje na mesto drugega samomorilskega napada v Volgogradu nosijo rože v spomin na izgubo svojih ljubljenih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ljudje na mesto drugega samomorilskega napada v Volgogradu nosijo rože v spomin na izgubo svojih ljubljenih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Število smrtnih žrtev nedeljskega napada na železniško postajo, v katerem naj bi se razstrelila samomorilska napadalka, se je tako zvišalo na 18, medtem ko je v ponedeljkovem napadu na trolejbus umrlo 16 ljudi.

V Volgogradu so se danes že začeli pogrebi žrtev napadov.

Odgovornosti za napada ni prevzel še nihče, ruske oblasti pa bodo krivca po vsej verjetnosti iskale na Severnem Kavkazu, kjer se islamski skrajneži že leta bojujejo proti ruskim varnostnim silam. Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence že pozval, naj bodo dejavni med olimpijskimi igrami.

Med aretiranimi naj ne bi bilo napadalcev, temveč le posamezniki, ki niso sodelovali pri kriminalistični preiskavi (pri sebi niso imeli osebnega dokumenta ali pa so imeli orožje).

Poostrena varnost
Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil strožje varnostne ukrepe po vsej državi. V milijonski Volgograd pa so poslali dodatnih 5.200 policistov in rezervistov.

Volgograd, nekdaj Stalingrad, je od Sočija, v katerem bodo 7. februarja zimske olimpijske igre, oddaljen 700 kilometrov. Med drugim ima železniško povezavo, ki povezuje jug Rusije in tudi Čečenije ter druge pokrajine na Severnem Kavkazu, v katerem se islamski skrajneži že dolgo bojijo z ruskimi varnostnimi silami.

Nedeljski in ponedeljkov napad pa sta povečala zaskrbljenost pred olimpijskimi igrami, čeprav v Mednarodnem olimpijskem komiteju verjamejo, da bojazni za strah ni, saj bo za varnost dobro poskrbljeno.