V številnih primerih so ženske posiljene, ko zapustijo svoje domove ali begunska taborišča v iskanju kurjave, vode ali drugih dobrin. Foto: EPA
V številnih primerih so ženske posiljene, ko zapustijo svoje domove ali begunska taborišča v iskanju kurjave, vode ali drugih dobrin. Foto: EPA
Kongo
V zadnjem desetletju naj bi bilo skoraj 200.000 žensk v Kongu žrtev spolnega nasilja. Foto: EPA

Hutujski uporniki iz skupine Demokratične sile za osvoboditev Ruande (FDLR) so ob podpori milice Mai Mai 30. julija napadli mesto Luvungi v pokrajini Severni Kivu na nemirnem vzhodu države, kjer pripadniki različnih uporniških skupin terorizirajo civilno prebivalstvo in vsako leto posilijo na tisoče žensk.

Mesto je bilo v uporniških rokah do 3. avgusta in v štirih dneh so uporniki sistematično posiljevali ženske v Luvungiju in okolici, so sporočili iz mednarodne humanitarne organizacije International Medical Corps, ki zdaj skrbi za žrtve in jim nudi tudi psihosocialno pomoč.

Organizacija poroča o skupno 179 primerih posilstev, ki so bila prijavljena, toda mogoče je, da jih je bilo še več, saj žrtve v strahu pred maščevanjem ne prijavljajo posilstev.

Skoraj vsa prijavljena posilstva so uporniki zagrešili v skupinah od dveh do šestih mož in po navadi v prisotnosti otrok in možev. Med napadom na mesto so uporniki tudi plenili po domovih nedolžnih prebivalcev.

Samo 30 kilometrov od Luvungija imajo Združeni narodi svoj vojaški kompleks, toda napadalci so zaprli cesto, ki vodi do tja, in vaščanom preprečili, da bi priklicali pomoč.

Posiljevalci tudi vladni vojaki
Vzhod DR Kongo je prizorišče najhujšega konflikta po drugi svetovni vojni. V vojni od leta 1998 do leta 2003 ter v humanitarni katastrofi, ki je sledila, je umrlo okoli 5,4 milijona ljudi. Poboje so in jih še vedno spremljajo mučenja in novačenja otrok za vojake.

Po podatkih Sklada ZN-a za prebivalstvo (UNFPA) so samo lani v pokrajinah Južni in Severni Kivu pripadniki različnih uporniških skupin in milic posilili več kot 8.000 žensk. Največ posilstev naj bi zagrešili pripadniki FDLR-ja, ki so na vzhod Konga pribežali po letu 1994 iz sosednje Ruande, kjer so obtoženi sodelovanja v genocidu.

Na vzhodu države se nahaja največja mirovna misija ZN-a, ki šteje skoraj 20.000 vojakov, a v zadnjih mesecih je mednarodna organizacija umaknila 1.700 svojih pripadnikov na zahteve vlade v Kinšasi, ki si želi konec misije. Mirovne sile sicer še vedno nudijo podporo operacijam proti upornikom.

Posebna odposlanka ZN-a za spolno nasilje Margot Wallstrom je aprila opozorila, da bo umik mirovnih sil močno otežil boj proti enedmičnim posilstvom. Državo je označila za "svetovno prestolnico posilstev" in pozvala Varnostni svet ZN-a, da kaznuje zločince.

Za posilstva so sicer odgovorni tudi pripadniki kongovskih vladnih sil, velika težava pa ostajajo nekaznovanost posiljevalcev, odsotnost izvrševanja zakonov in podrejena vloga žensk, kar še posebej krepi splošno sprejemljivost in strpnost do grozodejstev.