Na Merahova skrajno islamistična prepričanja naj bi močno vplival njegov starejši brat, ki je še vedno v priporu. Foto: EPA
Na Merahova skrajno islamistična prepričanja naj bi močno vplival njegov starejši brat, ki je še vedno v priporu. Foto: EPA

23-letni Merah je med 11. in 19. marcem na jugu Francije ubil tri judovske otroke in njihovega učitelja ter tri vojake severnoafriškega rodu. Nazadnje ga je 22. marca ubila policija po 32-urnem obleganju njegovega doma v Toulousu.
Odvetnik Zahia Mohtari je za francoske medije povedal, da Mohamed Benalel Merah misli, da je bil njegov sin umorjen. Francoski politiki so se ostro odzvali na nameravano Merahovo tožbo. "Če bi bil jaz oče take pošasti, bi zaradi sramote držal jezik za zobmi," je dejal francoski zunanji minister Alain Juppe.

Mohtari je za AFP povedal, da konvencija med Francijo in Alžirijo dopušča odvetnikom, da vodijo pravne postopke v obeh državah. "Gospod Merah je v torek prišel v našo pisarno v Alžiru in nas uradno zaprosil, naj tožimo francoske varnostne sile, ker med poskusom aretacije Mohameda Meraha niso sledile postopkom, pa tudi za njegov umor," je dejal Mohtari.

"Francija ga je ubila"
Mohamed Merah, Francoz alžirskega rodu, naj bi policiji povedal, da je želel z umori maščevati smrt palestinskih otrok, francoske vojake pa je napadel zaradi posredovanja Francije v tujih spopadih.

Njegov polbrat, v Alžiriji živeči Rašid Merah, je dejal, da so Mohameda zmanipulirale francoske obveščevalne službe in da ni imel nobenih povezav z Al Kaido ali talibani. To naj bi po njegovih besedah dokazovalo dejstvo, da ga je "Francija ubila, preden bi lahko spregovoril na sojenju".

Alžirija zavrnila prošnjo za pogreb
Merahova družina si je želela fanta pokopati v Alžiriji, a so alžirske oblasti prošnjo danes zavrnile, tako da bo Merahov pogreb v Franciji.

Župan Toulousa Pierre Cohen je pristojne oblasti zaprosil za enodnevni odlog pogreba, saj bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi ga pokopali v mestu, kjer je pred desetimi dnevi ubil štiri ljudi.

Vseeno so Meraha pokopali v predmestju Toulousa na muslimanskem delu pokopališča Cornebarrieu proti večeru, ko je pokopališče običajno že zaprto. Pogreba se je udeležilo okoli 15 ljudi, izključno moških, ki so pred pokopom skupno molili. Pokopališče je med pogrebom preletaval policijski helikopter.

V polemiko se je vključil tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je menil, da bi morali Meraha pokopati v Franciji in to brez polemike. "Bil je Francoz. Treba ga je pokopati v Franciji in to brez polemik," je bil odločen predsednik.

Po napovedih Merahovih alžirskih svojcev bi morali njegove posmrtne ostanke danes z rednim letalom prepeljati iz Toulousa v Alžir, nato pa so ga nameravali pokopati v vasi Bezzaz južno od alžirske prestolnice. Toda alžirske oblasti so se nato odločile, da Merahovega trupla ne bodo sprejele.