Na ulice Belfasta so se vrnile podobe iz obdobja
Na ulice Belfasta so se vrnile podobe iz obdobja "težav", ko je potekal krvav spopad med protestantskimi unionisti in katoliškimi republikanci. Foto: EPA
Belfast - protest unionistov
Miroljubni protestniki so svojo jezo usmerili predvsem v Zavezništvo, stranko, ki ni ne lojalistična ne nacionalistična, in je s svojimi glasovi podprla sklep o britanski zastavi. Foto: EPA

Več sto protestantskih unionistov je ponoči v vzhodnem Belfastu na policiste metalo petarde, rakete, dimne bombe, kamne in celo žogice za golf.

Predtem je policiji uspelo aretirati 38-letnega moškega, ki je proti policiji izstrelil tri naboje. Priprti unionist je zdaj osumljen poskusa umora uradne osebe.

Za nemiri in napadi paravojaške milice
Severnoirska policija je odgovorila z gumijastimi naboji in vodnimi topovi in tako razgnala razgrajače. "Gre za zlovešč razvoj dogodkov, pri čemer je policija popoldne prišla pred strelski ogenj. Kar se kaže v teh protestih, je, da so vpletene paravojaške milice. Napad na policijo v vzhodnem Belfastu so pripravile Ulstrske prostovoljne sile (UVF)," je bil zelo neposreden vodja severnoirske policije Terry Spence.

Britanska zastava le še občasno nad Belfastom
Probritanske unioniste v Belfastu je razbesnela decembrska odločitev mestnega sveta, da ne bodo več vsak dan slovesno dvigali britanske zastave nad mestno hišo. Po novem bodo zastavo dvigali samo še ob vnaprej določenih dnevih in državnih praznikih.

Gre za simbolično zmago proirskih republikancev, na kar so nasprotniki odgovorili tako z mirnimi kot nasilnimi protesti. Pred mestno hišo je v soboto tako mirno demonstriralo več kot tisoč ljudi, ki so nosili britanske zastave, številni so bili tudi oblečeni v oblačila, zaznamovana z znamenitim "Unionom Jackom".

Tri noči spopadov v trdnjavi unionistov
Nasprotno so v vzhodnem Belfastu, trdnjavi unionistov, že tretjo noč potekali nasilni spopadi s policijo. V treh dneh nemirov je bilo ranjenih 9 policistov, 22 ljudi pa je bilo aretiranih, na policiste je priletelo najmanj 30 zažigalnih steklenic.