Severna Koreja redno izvaja svoje vojaške vaje brez, da bi svojo južno sosedo o tem obvestila vnaprej. Foto: EPA
Severna Koreja redno izvaja svoje vojaške vaje brez, da bi svojo južno sosedo o tem obvestila vnaprej. Foto: EPA

Po navedbah oblasti v Seulu je nekaj severnokorejskih topniških izstrelkov padlo na južno stran meje. Južnokorejka vojska je odgovorila s topniškimi izstrelki.

Generalštab južnokorejske vojske je pred tem prejel telefaks, v katerem je Severna Koreja napovedala vojaške vaje na sedmih obmejnih območjih.

Južnokorejske oblasti so po prejemu obvestila plovilom prepovedale vstop na območje, kjer so potekale vaje, ter evakuirale prebivalce bližnjega otoka. Severna Koreja redno izjava vaje s topniškimi izstrelki, vendar običajno južne sosede o tem ne obvesti vnaprej.

Sporna zahodna meja
Območje je že dalj časa predmet spora med obema Korejama. Združeni narodi so po korejski vojni začrtali zahodno mejo, a je Severna Koreja ni nikdar priznala.
Zadnji hujši incident je bil leta 2010, ko je Severna Koreja na obmejni otok Jeonpjeong izstrelila več raket, pri tem pa so umrli štirje Južnokorejci - dva vojaka in dva civilista.
Analitiki menijo, da incident, ki se je zgodil dan po grožnji Pjongjanga z novim jedrskim testom, govori o vse večjem nezadovoljstvu Severne Koreje, ker ZDA zavračajo obnovitev večstranskih pogajanj o njenem jedrskem programu. Pjongjang v njih vidi priložnost za pridobitev mednarodne pomoči in drugih ugodnosti.