Severna Koreja je v zadnjih tednih izpeljala več poskusov izstrelitve raket. Foto: Reuters
Severna Koreja je v zadnjih tednih izpeljala več poskusov izstrelitve raket. Foto: Reuters

"Članice Varnostnega sveta so izstrelitve obsodile kot kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov," je po manj kot uri razprave za zaprtimi vrati povedala trenutna predsednica VS-ja, luksemburška veleposlanica Sylvie Lucas. Ob tem je povedala še, da je razprava potekala na poziv ZDA in da se bodo države članice zdaj posvetovale o ustreznem odzivu na dejanja Severne Koreje.

Pjongjang je v zadnjih tednih izvedel niz poskusov izstrelitve raket, ki so jih obsodili v Seulu in v Washingtonu. V sredo je razmere še zaostril z izstrelitvijo dveh raket srednjega dosega, ki bi lahko dosegli Japonsko. Kot so pojasnili v Severni Koreji, je šlo za odziv na vrh Japonske in Južne Koreje, ki ga je v Haagu gostil ameriški predsednik Barack Obama.

Tradicionalni diplomatski odzivi
ZDA so nato diplomate pozvale, naj VS ZN obsodi dejanja Severne Koreje in se ostro odzove. Tudi tesni zaveznici ZDA, Velika Britanija in Francija, sta zahtevali, naj članice pošljejo jasno opozorilo Pjongjangu, Kitajska, tradicionalna zaveznica Severne Koreje, pa je bila previdnejša in je menila, da mora biti odziv sorazmeren z dejanji Pjongjanga.