Samo v lanskem letu so na meji, kjer gradijo ograjo, aretirali 55.000 nelegalnih priseljencev. Foto: EPA
Samo v lanskem letu so na meji, kjer gradijo ograjo, aretirali 55.000 nelegalnih priseljencev. Foto: EPA

Ko so na reki Evros, ki leži med Turčijo in Grčijo, predstavniki sil agencije EU-ja za nadzor zunanjih meja Frontex opazili ladjo tihotapcev, so jim ti najprej zagrozili z orožjem, potem pa so tudi dejansko začeli streljati. Na napad je odgovorila patrulja Frontexa, pri čemer je ranila migranta in tihotapca. Poškodovana nista v življenjski nevarnosti.
Oba ranjenca so prepeljali v bolnišnico v mesto Aleksandrupolis, a je en tihotapec medtem že zbežal. Podoben incident na reki Evros se je zgodil že maja lani. Od začetka delovanja Frontexa na turško-grški meji jeseni leta 2010 naj bi se val nezakonitih priseljencev v Grčijo in posledično v Evropsko unijo zmanjšal.

Kljub temu poskušajo tihotapci še vedno pretihotapiti ljudi v Grčijo, ki je v začetku februarja na delu kopenske meje s Turčijo ob reki Evros začela graditi deset kilometrov dolgo ograjo. Na 2,5 metra visoki ograji iz dveh vrst bodeče žice bodo v petih mesecih postavili 25 nadzornih kamer, desetkilometrska pregrada ob reki Evros pa že sama po sebi predstavlja naravno prepreko.

Na območju, kjer gradijo ograjo, so lani aretirali približno 55.000 nezakonitih priseljencev, kar je 16,77 odstotka več kot v letu 2010. Samo od začetka letošnjega leta sta pri poskusu prečkanja reke Evros umrla dva nelegalna priseljenca, šest pa jih pogrešajo. Sicer pa naj bi to prečkanje meje zahtevalo že več sto življenj nezakonitih priseljencev, ki so pri nevarnem podvigu zmrznili ali utonili.