Zaca Goldsmitha (levo), ki je iz družine milijarderjeV, sta podprla zdajšnji župan Boris Johnson (sredina) in premier David Cameron (desno). Foto: Reuters
Zaca Goldsmitha (levo), ki je iz družine milijarderjeV, sta podprla zdajšnji župan Boris Johnson (sredina) in premier David Cameron (desno). Foto: Reuters
false
Laburist Sadiq Khan je sin pakistanskih priseljencev. Foto: Reuters

Za položaj prvega Londončana, na katerem bo zmagovalec zamenjal karizmatičnega torijca Borisa Johnsona, ki naj bi bil že v pripravah na prevzem premierskega stolčka v Združenem kraljestvu, se spopadata 45-letni sin pakistanskih priseljencev, laburist Sadiq Khan, in v milijarderski družini rojeni 41-letni Zac Goldsmith iz vrst vladajočih konservativcev. Khan ima v javnomnenjskih raziskavah dokaj udobno prednost, kar pomeni, da bi lahko britanska prestolnica, ki je tudi eno pomembnejših evropskih glavnih mest, dobila prvega muslimanskega župana.

Predvolilna kampanja v Londonu se je sicer vrtela predvsem okoli tem, kot so pomanjkanje in zlasti predraga stanovanja, preobremenjeni javni promet in kriminal. A vse skupaj so zasenčili očitki Goldmistha in drugih konservativcev na račun Khana, češ da se ni dovolj distanciral od skrajnih islamistov. Laburisti so te očitke zavrnili kot islamofobno kampanjo obrekovanja svojega kandidata.

Lokalne in regionalne volitve v Veliki Britaniji potekajo sedem tednov pred referendumom o obstanku Otoka v EU-ju, kar sicer ni tema volitev, a popolnoma se ji vseeno niso mogli izogniti. Khan se je v razpravi o brexitu postavil na stran zagovornikov obstanka Otoka v EU-ju, medtem ko Goldsmith upa, da bo na svojo stran dobil evroskeptike, tudi zaradi drže dozdajšnjega župana in strankarskega kolega Johnsona, ki zagovarja izstop iz povezave.

Škotska znova grozi z referendumom o neodvisnosti
Škotska nacionalna stranka (SNP), ki od leta 2011 vlada na tem delu Otoka, pričakuje, da bo dobila več kot 69 od 129 poslanskih sedežev, kolikor jih je zasedla pred petimi leti. V Walesu naj bi se na prvem mestu obdržali laburisti, a ob slabšem izidu.

Tudi na Škotskem brexit uradno ni bil tema predvolilne kampanje, a v ozadju je vendarle igral pomembno vlogo. Škoti so pretežno naklonjeni obstanku v EU-ju, le en poslanec v škotskem parlamentu se je upal javno izreči za izstop, to vprašanje pa je povezano tudi z vprašanjem škotske neodvisnosti. Zagovorniki neodvisnosti Škotske so bili na referendumu leta 2014 poraženi, a škotska ministrska predsednica in vodja SNP-ja Nicola Sturgeon je že dala vedeti, da bi v primeru brexita lahko Škoti imeli nov referendum o neodvisnosti.

V nasprotju s pričakovano okrepitvijo SNP-ja se v četrtek nov udarec na Škotskem obeta laburistom, ki so dolga leta vladali temu območju. Glede na ankete bi se lahko uvrstili šele na tretje mesto, za torijci - prvič po več kot stoletju.

Vedno več Valižanov za izstop iz EU-ja
Slabše kot v preteklosti laburistom kaže tudi v Walesu, čeprav naj bi tam obdržali prvo mesto. Stranka Plaid Cymru, ki se bori za neodvisnost Walesa, je daleč stran od uspehov SNP-ja na Škotskem, laburisti pa naj bi izgube utrpeli predvsem zaradi evroskeptične stranke Ukip, ki naj bi se jim prvič uspelo prebiti v valižanski parlament.

Napovedani uspeh Ukipa dodatno osvetljuje ozračje v Walesu, ki je bilo podobno kot na Škotskem še nedavno veliko manj naklonjeno izstopu v EU-ju kot tisto v Angliji. A v zadnjem času se vse več Valižanov v anketah izreka za izstop.

Tudi referendum o priključitvi Irske?
Na Severnem Irskem se bo bil boj predvsem med nacionalistično katoliško stranko Sinn Fein in osrednji britanski oblasti naklonjeno protestantsko stranko DUP oziroma predvsem za to, katera izmed obeh strank bo dala predsednika tamkajšnje vlade narodne enotnosti.

Ulstru vse od velikonočnega sporazuma leta 1998 vlada vlada narodne enotnosti, na volitvah pa gre predvsem za to, katera izmed obeh strank bo dala njenega predsednika. Na čelu vlade je trenutno Arlene Foster iz DUP-ja in verjetno bo tako tudi v prihodnje. Morebiten izstop Velike Britanije iz EU-ja na Severnem Irskem je obudil klice po referendumu o priključitvi Irski - a da bi se to nekega dne zgodilo, je tako rekoč popolnoma izključeno, navaja dpa.

Volitve preizkus za Camerona
Današnje volitve bodo tudi nekakšen kazalnik vzdušja pred referendumom o brexitu 23. junija in s tem verodostojnosti premierja Davida Camerona, ki zagovarja obstanek v EU-ju.