Maski, ki ju je storilec uporabil, da ga ne bi prepoznali med dolgo potjo do svoje koče. Foto: EPA/Švedska policija
Maski, ki ju je storilec uporabil, da ga ne bi prepoznali med dolgo potjo do svoje koče. Foto: EPA/Švedska policija
Podzemni bunker, v katerem je žensko zadrževal šest dni, preden ga je zajela panika. Foto: EPA/Švedska policija

38-letni zdravnik naj bi prav tako 38-letno žensko v njenem stanovanju v Stockholmu omamil z rohypnolom (imenovan tudi "rufi" ali t. i. mamilo za posilstva), s katerim je prepojil jagode, ko je žrtev omedlela, pa jo je posilil, nato pa prestavil v invalidski voziček in jo odpeljal v 500 kilometrov oddaljeno leseno kočo v Kristianstadu na jugu Švedske.

Da ga ne bi kdo prepoznal, naj bi na poti nosil dve gumijasti maski (ena je bila maska starejšega moškega, druga pa maska bradatega moškega), ki so ju pozneje skupaj z uporabljenimi kondomi, jagodami z rohypnolom, iglami in pištolo našli v njegovi spalnici.

Po navedbah švedskega tožilstva jo je storilec nameraval zapreti v svoj 60 kvadratnih metrov velik bunker za več let, mogoče pa je, da je načrtoval še druge ugrabitve, poroča švedski Aftonbladet. Žensko je v šestih dneh ujetništva večkrat omamil, posilil, spolno zlorabil in jo prisilil, da vzame kontracepcijo.

Policija meni, da je zdravnik pet let gradil bunker s 30-centimetrskimi zidovi, spalnico, straniščem in kuhinjo.

Primerjave z Josefom Fritzlom
Storilca so aretirali po tem, ko se je domnevno ustrašil, ko je odkril, da so žensko prijavili kot pogrešano, in jo je sam odpeljal na policijsko postajo v Stockholmu, kjer jo je prisilil, da pove policiji, da je z njo vse v redu. A policija je postala sumničava in žensko zaslišala, nato jim je ona povedala za napad, zdravnika pa so aretirali. Pozneje naj bi priznal, da jo je omamil, ugrabil in zadrževal proti njeni volji, zanika pa posilstvo.

Zdravnika, čigar ime tožilstvo ni sporočilo, mediji že označujejo za "švedskega Fritzla" zaradi podobnosti s primerom Avstrijca Josefa Fritzla, ki je v svoji kleti v St. Pöltnu kar 24 let zadrževal svojo hčerko, ki mu je v tem času rodila sedem otrok, od tega je eden umrl le nekaj dni po rojstvu, trije so se pridružili svoji materi v ujetništvu, tri pa je vzgajal Josef s svojo ženo Rosemarie.

Marca leta 2009 so danes 80-letnega Fritzla, ki je priznal incest, posilstvo in protivoljno ujetništvo, obsodili na dosmrtno kazen v varovani psihiatrični bolnišnici. Porota je Fritzla obsodila tudi zaradi umora novorojenčka, ker mu ni priskrbel zdravstvene oskrbe, in suženjstva, s čimer je postal prvi moški, ki je bil v Avstriji obsojen tega zločina.