Julian Assange ostaja politični begunec na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu. Foto: Reuters
Julian Assange ostaja politični begunec na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu. Foto: Reuters
Avgusta letos so Ekvadorci napovedali, da bo Julian Assange v kratkem zapustil veleposlaništvo in odpotoval v Južno Ameriko, a zaradi vztrajne britanske sodne in diplomatske blokade se to še vedno ni uresničilo. Foto: Reuters

Švedska z nalogom za aretacijo išče Juliana Assangea od leta 2010 zaradi suma spolnega napada. Avgusta 2010 se je Assange med obiskom Stockholma zapletel v afero z dvema ženskama, ki pa sta ga po preživeti noči obtožili spolnega napada. Uradno je Assange obtožen dveh dejanj spolnega nadlegovanja in enega posilstva nižje stopnje, nalog za aretacijo govori o "nesporazumnem vedenju znotraj sporazumnega odnosa".

Kljub preiskavi lahko zapustil Švedsko
Assange je že od začetka med zaslišanjem švedske policije ostro zanikal obtožbe, ki so se zgodile ravno v času, ko je njegov WikiLeaks razkrival najbolj odmevne primere in vsebine iz tajnih diplomatskih depeš ZDA. Ko je Assange že zapustil državo, je prišlo do nove preiskave, ki je pripeljala do obtožnice in tudi mednarodnega naloga za aretacijo.

V ozadju izročitev ZDA?
Sodne oblasti v Veliki Britaniji so pred dvema letoma potrdile veljavnost naloga in napovedale Assangeevo izročitev Švedski. Assange se je branil na vse načine, saj je bil prepričan, da bi ga Švedska nato izročila ZDA, kjer so odprli preiskavo zaradi izdajanja državnih skrivnosti in bi ga lahko obtožili tudi vohunstva, pri čemer bi mu grozila celo dosmrtna zaporna kazen. Po zadnjih uradnih podatkih proti Assangeu več vladnih agencij še naprej vodi preiskavo, glavno obtožujoče gradivo pa izvira iz primera Bradleyja Manninga, ki je zaradi izdaje ZDA obtožen na 35 let strogega zapora.

Kako iz Londona v Ekvador?
V brezizhodnem položaju se je ustanovitelj WikiLeaksa julija 2012 odločil za beg na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu, kjer še zdaj živi v nenavadnem izgnanstvu, saj mu Velika Britanija ne dovoli odhoda iz države, četudi so mu Ekvadorci podelili diplomatsko imuniteto in politični azil v tej južnoameriški državi.

Zavrnjena odločitev nižjega sodišča
Sodni mlini so medtem mleli tudi na Švedskem, kjer je Assange na pritožbenem sodišču vložil zahtevo po razveljavitvi zapornega naloga in opustitvi obtožb o spolnem napadu. Na nižji stopnji je Assangeev tabor uspel, a po napovedih je to najvišje švedsko sodišče zavrnilo in potrdilo nadaljnjo veljavnost tiralice.