Virus otroške paralize tipa 1, ki je najbolj nevaren, ostaja endemičen v Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu. Foto:
Virus otroške paralize tipa 1, ki je najbolj nevaren, ostaja endemičen v Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu. Foto:

Virusa otroške paralize tipa 3 niso zasledili že več kot dve leti. Strokovnjaki so tako prepričani, da je svet vse bliže dokončnemu izkoreninjenju otroške paralize. Virus tipa 2 so dokončno premagali že leta 1999.

"Morebiti smo izkoreninili drugega od treh, kar je velik mejnik," je povedal Stephen Cochi, svetovalec v centru za globalno zdravje pri CDC. A preden lahko virus tipa 3 dokončno razglasijo za izkoreninjenega, je potreben formalni proces, poroča britanski BBC.

Talibani v Pakistanu ustavili cepljenje
Kljub temu napredku po ocenah strokovnjakov razmere ostajajo skrb vzbujajoče v Pakistanu. Virus otroške paralize tipa 1, ki je najbolj nevaren, ostaja endemičen v Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu. V Pakistanu so talibani v nekaterih plemenskih predelih za dve leti zaustavili programe cepljenja. Zaradi ofenzive pakistanske vojske je poleti iz teh predelov pobegnilo veliko število prebivalcev.

Po besedah Cochija so otroci s teh področij zdaj veliko bolj dosegljivi in jih je možno cepiti. A slaba stran tega je, da se je virus razširil po celotni državi in se primeri otroške paralize pojavljajo od Karačija do province Pandžab. Lani so v Pakistanu opazili 59 primerov otroške paralize, letos pa že 236. Kar 85 odstotkov vseh letošnjih primerov so zabeležili v Pakistanu. V Nigeriji bodo mogoče tudi tip 1 izkoreninili še do konca leta.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v le treh državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke tudi povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta, kot na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji pa izvirajo iz Pakistana in Nigerije.