Svet
Krasnojarsk
Deklica iz sibirske vasi Bolšaja v pokrajini Krasnojarsk na poti v šolo. Izobraževanje je ključno za blaginjo deklic in žensk. Foto: Reuters
Beit Lahya
Predvsem v muslimanskem svetu je veliko otroških porok. Na zgornji fotografiji mladoporočena 14-letna Tala Soboh in 15-letni Ahmed iz palestinskega mesta Beit Lahija v Gazi. Foto: Reuters

Dodaj v

Svetovni dan deklic: pozivi k njihovemu izobraževanju

Slovenija se zaveda ranljivosti deklic, hkrati pa tudi njihovega potenciala
11. oktober 2018 ob 17:04,
zadnji poseg: 11. oktober 2018 ob 17:13
New York,Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob današnjem svetovnem dnevu deklic, ki poteka pod sloganom Z njo, usposobljeno za delovne izzive, je Sklad ZN-a za otroke (Unicef) pozval, naj deklicam po vsem svetu omogočijo kakovostno izobraževanje in poklicno usposabljanje za vstop na trg dela.

Organizacija Save the Children opozarja, da je nadaljnje izobraževanje pomembno tudi za manj porok deklic. Človekoljubna organizacija Save the Children izpostavlja, da bi do leta 2030 lahko preprečili kar 50 milijonov otroških porok, če bi vsa dekleta na svetu končala srednjo šolo, piše na spletni strani organizacije.

Pred 18. letom se poroči 12 milijonov deklet
Pri tem izpostavljajo, da je bilo lani na svetu 21 odstotkov žensk, starih med 20 in 24 let, ki so se poročile pred 18. letom. Vsako leto se pred 18. letom poroči 12 milijonov deklic in deklet, vsaka peta pa pred 18. letom postane mama.

Opozarjajo, da so v državah z nizkimi dohodki poroke otrok glavni razlog, zaradi katerega deklice ne končajo šole. Hkrati pa so deklice, ki ne hodijo v šolo, bolj izpostavljene tveganju, da jih bodo poročili. Ker praviloma živijo v manj varnem okolju, starši namreč mislijo, da jih bodo s poroko zaščitili.

Unicef medtem izpostavlja, da letošnji svetovni dan predstavlja tudi začetek dolgoročno usmerjenih prizadevanj, ki bodo združevala odločevalce, partnerje in preostale deležnike pri vlaganju v poklicno usposabljanje deklic in širjenje priložnosti za njihovo zaposljivost, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

130 milijonov deklic ne hodi v osnovno šolo
Opozarjajo, da približno četrtina mladih na svetu, med njimi večina deklet, trenutno ni vključena niti v izobraževanje niti v poklicno usposabljanje. 130 milijonov oziroma 10 odstotkov deklic na svetu ne hodi v osnovno šolo. Še več jih ne nadaljuje srednješolskega izobraževanja, vendar potrebujejo pomoč pri pridobivanju osnovnih življenjskih veščin, branju in matematiki.

Na trg delovne sile bo v naslednjem desetletju vstopila milijarda mladih, med katerimi je 600 milijonov mladostnic in mladih žensk. Od teh mladih jih bo več kot 90 odstotkov v državah v razvoju delalo v neformalnem sektorju – na delovnih mestih z nizkim plačilom ali brez njega in okoliščinah, kjer so zlorabe in izkoriščanja pogosti. Pri tem so dekleta s posebnimi potrebami in s podeželskih območij najbolj prikrajšana, saj imajo najmanj možnosti za dostojno zaposlitev.

Unicef ob tem izpostavlja, da je za uspešen vstop deklet na trg dela treba odpraviti tudi številne stereotipe, povezane s spolom in poklici, ter z ukrepi nasloviti sistemske ovire, ki dekletom onemogočajo dostojno zaposlitev.

76 odstotkov delovno neaktivnih oziroma nezaposlenih mladih na svetu je deklet. Verjetnost, da so mlade ženske, stare od 15 do 29 let, nezaposlene in niso vključene v izobraževanje ali poklicno usposabljanje, je dvakrat večja kot pri mladih moških. 70 odstotkov mladih žensk, starih od 15 do 29 let, pa želi biti v prihodnosti delovno aktivnih in imeti zaposlitev, še izpostavlja Unicef.

Pobuda za večje vključevanje deklic v digitalni sektor
Evropska komisija je ob današnjem dnevu opozorila na vlogo deklic v digitalnem gospodarstvu. Poudarja, da je treba nadaljevati delo za večje vključevanje deklic v digitalni sektor, da bi se v prihodnosti povečal njihov delež na digitalnem trgu dela. K temu lahko po oceni komisije pripomorejo primeri vzornic in spodbude za dekleta, da si pridobijo digitalna znanja in odločijo za študij naravoslovja, tehnologije, inženirstva ali matematike.

Da so ženske slabše zastopane v izobraževalnem procesu, karieri in podjetništvu na digitalnem področju, potrjuje tudi nedavna študija Evropske komisije Ženske v digitalni dobi, ki kaže, da le 24 od 1000 deklet pridobi diplomo s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, med njimi pa se jih samo šest zaposli v digitalnem sektorju.

Slovenija v svojih zunanjepolitičnih aktivnostih opozarja na ustrezen položaj deklic, ko gre za vprašanja pravic in dobrobiti otrok ter pravic in krepitve moči žensk, saj se zaveda tako njihove ranljivosti v določenih položajih kot njihovega potenciala v prihodnosti, so ob svetovnem dnevu deklic danes sporočili z zunanjega ministrstva.

V tej luči Slovenija po navedbah ministrstva podpira projekta Izobraževanje in ekonomsko opolnomočenje ranljivih skupin žensk ter Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi, ki ju v obdobju 2018–2020 v Ruandi izvajata Mirovni inštitut in Slovenska karitas.

11. oktober je za svetovni dan deklic razglasila Generalna skupščina ZN-a leta 2011 z namenom priznanja pravic deklicam in prepoznavanja edinstvenih izzivov pred njimi.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
hodulja
# 11.10.2018 ob 17:51
zato ker svetovni dan deklic in ne slovenski dan deklic.
V Sloveniji imamo res več ali manj enake možnosti, poleg tega se izobrazi vsaj do konca osnovne šole skoraj celotna populacija, fantov in punc v enakovrednem deležu. V veliki meri tudi več kot samo osnovne šole.

Če pa pogledaš malo širše, pa vidiš da je v v povprečju na svetu do konca osnovne šole izobraženih 50% fantov in 5% deklet (recimo, te cifre niso uradne - da se ne bo kdo nataknil na to :))
Ker je med temi procenti velika razlika, je pač poudarek da se izobrazi dekleta, vsaj v tistem obmoćju jer se izobrazijo dečki (infrastruktura očitno že obstaja).
ko pa se v svetovnem merilu št izobraženih deklic izenači s številom izobraženih fantov, potem pa se lahko spremeni dan izobraženosti deklic v bolj splošno obliko dneva izobraževanja otrok.

Seveda pa to ne pomeni, da se izobraževanje fantov zapostavi dokler se delež izobraženih deklic ne izenači :)
cairns
# 11.10.2018 ob 18:22
130 milijonov deklic ne hodi v osnovno šolo

Kaj bolj konkretnega pa se na MMMMC ne upajo napisati.

Bom pa jaz. Muslimanske in afriške države.

Na spletni strani deklice Malale pa je tudi v pdf formatu statistika Unesca o tej temi.

https://blog.malala.org/new-report-says-130-million-girls-are-out-of-school-so-how-did-that-number-get-so-high-162d8e2f2570
cianid_
# 11.10.2018 ob 18:10
Vse lepo in prav, ampak ti podatki s katerimi servirajo... Kdo verjame tem procentom, tem analizam, tem popisom, tem statistikam? Jst ne, oz. sem v dvomih vsakič, ko začnejo veliki sistemi podajat statistike. In to zato, ker se to enostavno (še) ne da realno dokazat alio voditi takšnih statistik.
Ne nas imet za norce.
MZ
# 12.10.2018 ob 08:20
@R3d0X: Politična agenda je tudi, da se določene skupine (danes so to ženske, migranti, istospolni) označi za žrtve, ki jim vsi ostali "kao" hočejo nekaj žalega. Potem nas pa posiljujejo z raznimi "hate speech" pa #MeToo, pa paradami ponosa, itd.

Je pa preizkušena taktika Deli in vladaj. Če ne bi zadev obešali na velik zvon, ne bi bilo nikaršnih težav in bi mirno in složno živeli drug mimo drugega.
Najhuje pa je na račun neke propagande nekoga drugega prikazovati kot krivca, ker je v človeški naravi, da pride do odpora in stopnjevanja težav. Je znan en primer, ko je bila propaganda proti onesnaževanju. Dokler so ljudi prikazovali kot krivce za onesnaževanje, se je situacija celo slabšala, ko pa so pristopili na način, ki ni nikogar obsojal, pa se je situacija popravila.
Thordur
# 11.10.2018 ob 17:53
Ti Kekec verjetno res zivis v druzbi enakih moznosti za vse,2/3 sveta pa niti priblizno in deklice v takih okoljih so se posebej ranljive....
porota
# 18.11.2018 ob 07:46
saj Slovenija bolj izobražuje deklice kot dečke?
-Jani-
# 12.10.2018 ob 21:47
Izobraževanje je ključno za blaginjo deklic in žensk.

Zakaj že?

Sklad ZN-a za otroke (Unicef) pozval, naj deklicam po vsem svetu omogočijo kakovostno izobraževanje in poklicno usposabljanje za vstop na trg dela.

Aha...
Canis.Lupus
# 12.10.2018 ob 09:24
Tak praznujejo na tak praznik v Veliki Britaniji. fajonka bo navdušena, a ne :)

cairns
# 11.10.2018 ob 20:03
R3d0X

Resnica boli.
Ples
# 11.10.2018 ob 17:51
@Kekec
Svetovni dan je --- ne samo dan družbe, v kateri ti živiš in ki te očitno edina zanima.
Kekec99
# 11.10.2018 ob 17:29
Svetovni dan deklic: Pozivi k njihovemu izobraževanju
--------------------------------------
Sam verjamem da živim v družbi kjer imamo vsi enake možnosti, zakaj fantje nimajo svojega dne? Zakaj nas delite, kaj pa če bi to bil svetovni dan ki govori o pomembnosti izobraževanja vseh otrok?
Kazalo