Prost prehod bo Kosovce drago stal. Foto: EPA
Prost prehod bo Kosovce drago stal. Foto: EPA
Zavarovanje se bo plačevalo na mejnih prehodih. Foto: EPA
Za vse nesprejemljivi dogovori na Kosovu

Sporazum prvič od neodvisnosti Kosova leta 2008 omogoča svobodno gibanje v Srbiji imetnikom dokumentov, ki so jih izdale oblasti v Prištini.
A vozniki s Kosova bodo ob prehodu meje s Srbijo morali plačati sto evrov obveznega avtomobilskega zavarovanja za mesec dni, vozniki iz Srbije pa na Kosovu 60 evrov zavarovanja, ki bo veljalo 15 dni.

Kot je dejal vodja kosovsko-pomoravskega okrožja, kot Srbi imenujejo območje kraja Gnjilane na zahodu Kosova, Dragan Nikolić, tako visoka cena za avtomobilsko zavarovanje v praksi pomeni, da svoboda gibanja za približno 30.000 kosovskih Srbov, ki vsakodnevno prečkajo mejo na območju občin Bujanovac in Preševo, "kjer veljajo evropski standardi, oni pa živijo po afriških", ne obstaja več.
Opozoril je tudi, da kosovski Srbi na omenjenem območju nimajo bolnišnice niti porodnišnice in da zato hodijo v Vranje v Srbiji. Sporazum o svobodi gibanja, "po katerem bodo Srbi južno od reke Ibar potrebovali okoli tisoč evrov letno samo za vstop v osrednjo Srbijo, je fantastično zamišljen načrt za popolno uničenje srbskega naroda", je dodal.
"Katastrofalen dogovor"
Edini albanski poslanec v srbskem parlamentu Riza Halimi prav tako meni, da gre za katastrofalen dogovor. Po njegovem mnenju bodo nova pravila najbolj prizadela Albance iz doline Preševa, ki imajo sorodnike na Kosovu in ki tja vsakodnevno službeno potujejo. "Pomislite, kako bo nekdo, ki ima povprečno mesečno plačo od 200 do 300 evrov, plačeval na mesec sto evrov samo za vstop na Kosovo," je dejal.

Sporazum sta Beograd in Priština dosegla v okviru dialoga, ki pod okriljem Evropske unije poteka od marca. V skladu z dogovorom lahko v Srbijo odslej vstopajo državljani Kosova z dokumenti, ki so jih izdale oblasti v Prištini, vendar pa na meji dobijo začasne dokumente, ki so veljavni v Srbiji. Prevozna sredstva z registrskimi tablicami KS, t. i. tablicami Unmika, se lahko gibljejo po Srbiji z dokumenti o vstopu in izstopu iz države.

Registrske tablice z oznako RKS, torej Republike Kosovo, pa na mejnih prehodih zamenjajo z začasnimi registrskimi tablicami. Te stanejo 3.000 dinarjev (okoli 29 evrov), dnevno zavarovanje za bivanje v osrednji Srbiji pa še 500 dinarjev (slabih pet evrov).

Za vse nesprejemljivi dogovori na Kosovu