V Prištini so Merklovo pričakali veliki portreti z njeno podobo. Foto: EPA
V Prištini so Merklovo pričakali veliki portreti z njeno podobo. Foto: EPA
Merklova na Kosovu

Iz nemške vlade so sporočili, da je namen obiska Merklove srečanje z nemškimi vojaki, ki v okviru mednarodnih sil služijo na Kosovu.

Na letališču v Prištini sta visoko gostjo sprejela premier Thaci in večina njegovih ministrov, poroča srbski B92. Merklova je med obiskom Srbijo in Kosovo pozvala k čimprejšnji rešitvi spora na severu Kosova. Srbija mora pri tem izpolniti zahteve, ki jih je predstavila avgusta v Beogradu, Kosovo pa mora prav tako prispevati k rešitvi problema, je dodala.

Merklova je dejala, da je že avgusta v Beogradu jasno povedala, da mora Srbija najti rešitev za svobodno gibanje na severu Kosova in za obmejno sodelovanje ter da se zavzema za to, da na Kosovu ne bo več paralelnih struktur. "Danes pa smo povedali, kaj pričakujemo od Kosova, da bi dosegli napredek," je povedala po srečanju s Thacijem.

Priština ne sme podžigati nasilja
Vlada na Kosovu mora ravnati odgovorno in spora na severu Kosova ne sme še bolj podžigati, je dodala in ocenila, da je bil storjen velik korak k neodvisnosti Kosova, toda kosovska stran si mora zdaj prizadevati, da se najde mirna rešitev spora, h kateri spadajo tudi odprte meje s Srbijo.

Za nadaljnji razvoj Kosova je zelo pomembno, da postane "demokratična država, v kateri vlada zakon", in da se Priština še odločneje bori proti organiziranemu kriminalu in korupciji, je še povedala in izpostavila sodelovanje z Eulexom.

"Kosovo v dialogu z vsemi sosedami"
Thaci je dejal, da je Kosovo odločeno "zapreti poglavje konflikta in vojne". Ob tem je opozoril, da je kosovska vlada storila že veliko v procesu evropskih integracij in da si Kosovo želi postati del EU-ja in Nata.

Kosovo je v dialogu z vsemi sosedi, tudi s Srbijo, je zatrdil Thaci in dodal, da je vlada v Prištini odločena, da v proces reševanja težav na Kosovu vključi tudi državljane s severa Kosova. Na severu Kosova sicer po njegovem mnenju ne gre za konflikt med državo in državljani, ampak za konflikt med zakonom in anarhijo.

Po srečanju s Thacijem se je nemška kanclerka srečala še z nemškim poveljnikom Kforja generalmajorjem Erhardom Drewsom in vodjo Eulexa Xavierjem Boutom de Marnhacom.

Obisk kot pritisk na Srbijo
Beograd je razjezil obisk Merklove na Kosovu, ki ga vidi kot pritisk na srbske oblasti. Nemčija je bila namreč ena izmed držav, ki so Srbiji pred kratkim preprečile dodelitev statusa kandidatke za vstop v Evropsko unijo.

"Obisk Angele Merkel na Kosovu predstavlja dodatni pritisk na Beograd, saj je Beograd pokazal jasno stališče, ko je govora o reševanju razmer na Kosovu. Menim, da je to priložnost, da se pritisne na Prištino, da ta ne bi zaustavljala dialoga z Beogradom," je izjavil tiskovni predstavnik srbske vlade Milivoje Mihajlović.

Merklova na Kosovu