V New Yorku rojena Marie Colvin je bila za svoje poročanje z vojnih območij večkrat nagrajena, med poročanjem s Šrilanke pa je leta 2001 preživela raketni napad, v katerem je izgubila levo oko. Foto: Reuters
V New Yorku rojena Marie Colvin je bila za svoje poročanje z vojnih območij večkrat nagrajena, med poročanjem s Šrilanke pa je leta 2001 preživela raketni napad, v katerem je izgubila levo oko. Foto: Reuters
Remi Ochlik in Marie Colvin sta bila ubita v začasnem medijskem središču v eni izmed sosesk obleganega Homsa. Foto: Reuters
Mama pokojne Colvinove na pogrebu hčerke leta 2012. Foto: Reuters

V tožbi je zapisano, da je sirska vlada namerno izvedla raketni napad na začasni snemalni studio v eni izmed sosesk obleganega mesta Homs. 56-letna Colvinova, veteranska vojna dopisnica, je v napadu sirske vojske 22. februarja 2012 umrla skupaj z 28-letnim francoskim fotoreporterjem Remijem Ochlikom, poleg obeh večkrat nagrajenih novinarjev pa je umrlo tudi več aktivistov.

Colvinova je le nekaj ur pred svojo smrtjo poslala še en članek o napadih sirske vlade in njihovih posledicah na civiliste.

Nevladna novinarska organizacija Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) s sedežem v New Yorku je takrat dejala, da posredni dokazi in izjave očividcev nakazujejo na možnost, da so vladne sile sprožile namerni napad, ki je pripeljal do smrti Colvinove in Ochlika. V Siriji je bilo sicer samo leta 2012 ubitih 30 novinarjev oz. 90, če k temu prištejemo še t. i. državljanske novinarje.

Načrten pregon sedme sile?
Tožba zaradi nedopustne smrti, ki sta jo v soboto v Washingtonu vložili sestra Colvinove Cathleen Colvin in novinarkina nečakinja Justine Araya-Colvin, navaja, da je Asadov režim načrtno ciljal in lovil novinarje in medijske aktiviste, ki so skušali razkriti vladni pregon sirskih upornikov.

"Pri tem primeru gre za nadaljevanje Mariejinega dela," je povedala Cathleen Colvin. "Iščemo resnico in pravico ne le zanjo, ampak za na tisoče nedolžnih Sircev, mučenih ali ubitih pod Asadovim režimom." Tožbo Colvinovih podpira tudi organizacija Novinarji brez meja.

Sirska vlada po drugi strani vztraja, da so bili cilj napadov teroristi. Colvinovi se s to opredelitvijo ne strinjajo in v tožbi navajajo, da v bližini improviziranega medijskega središča, kjer so novinarji delali in živeli, ni bilo prav nobenih zakonitih vojaških tarč ali oboroženih upornikov. "Skupina, ki jo je napadel Asadov režim, so bili neoboroženi civilisti," še piše v tožbi, s katero svojci Colvinove od sirske vlade terjajo odškodnino.

Tuje vlade so sicer običajno imune na ameriške civilne tožbe, obstajajo pa izjeme za države, ki jih je State Department opredelil kot take, ki sponzorirajo terorizem. Sirija je trenutno ena od treh držav na tem seznamu, preostali dve sta Iran in Sudan.

Odvetniki, ki so vložili civilne tožbe proti kateri izmed teh treh vlad, pravijo, da tožene stranke na tožbo običajno ne odgovorijo, kar pomeni, da sodišče avtomatično presodi v korist tožnika. Večja težava pa je izvršba sodbe in terjava odškodnine - to lahko traja tudi več desetletij.