Sile predsednika Asada še naprej tolčejo po Homsu. Foto: EPA
Sile predsednika Asada še naprej tolčejo po Homsu. Foto: EPA
V Siriji ubita zahodna novinarja

Opazke, ki jih je bilo slišati tako od predstavnikov Bele hiše kot tudi predstavnikov State Departmenta, pomenijo obrat v Washingtonu, ki je do zdaj zagovarjal politiko neoboroževanja opozicije, o alternativah pa ni kaj dosti govoril.
"Še vedno smo mnenja, da je tisto, kar Sirija potrebuje, politična rešitev," je poudaril predstavnik Bele hiše Jay Carney. "Ne želimo se poslužiti dejanj, ki bi prispevala k nadaljnji militarizaciji Sirije, ker bi to lahko popeljalo državo na nevarno pot. A dodatnih ukrepov ne izključujemo."

Na vprašanje, ali ZDA spreminjajo svoje stališče do oboroževanja upornikov, pa je predstavnica State Departmenta Victoria Nuland odgovorila, da Washington noče zaostrovanja nasilja in da se osredotoča na politična prizadevanja za zaustavitev prelivanja krvi. "Vse to povedano ... če ne bomo mogli pripraviti Asada, da se ukloni pritisku, bomo morali razmisliti o dodatnih ukrepih," je dejala brez nadaljnjih pojasnil.

Granata zadela novinarski center
Medtem pa se nasilje v Siriji nadaljuje. Po navedbah aktivistov so sile predsednika Bašarja al Asada v torkovih napadih na mesto Homs ubile več kot 40 ljudi, po vsej državi pa 100. Nekateri govorijo celo o še višjih številkah.
Moulham al-Jundi, član sirskega nacionalnega sveta, ki se mu je uspelo prebiti v Homs, je pozval k mednarodni pomoči in sporočil, da vojska onemogoča dostop nujne zdravniške pomoči in hrane, elektrika je izklopljena 15 ur na dan, mobilno omrežje pa ne deluje že tri tedne.

Po poročanju BBC-ja pa sta bila v Homsu ubita tudi dva zahodna novinarja. Aktivisti pravijo, da sta novinarja umrla po tem, ko je granata zadela zasilno medijsko središče na območju Baba Amra. Francoska vlada je potrdila, da gre za Američanko Marie Colvin iz Sunday Timesa in francoskega fotografa Remija Ochlika.
V Homsu je pred mesecem dni že umrl dopisnik francoske televizije Gilles Jacquier. Življenje je izgubil v eksploziji mine v bližini skupine novinarjev, ki je pokrivala proteste med obiskom, ki so jih organizirale sirske oblasti.

V Siriji ubita zahodna novinarja