Tadić se je spomnil mrtvih med Natovim napadom. Foto: EPA
Tadić se je spomnil mrtvih med Natovim napadom. Foto: EPA

"Ta vojna je bila zločin proti naši državi in našemu narodu in temu nimam kaj dodati. Na žalost ne moremo vrniti mrtvih, a s spominom lahko na neki način podaljšamo njihovo navzočnost med nami," je povedal srbski predsednik.

Tadić je med obiskom spomenika žrtvam napada Nata v Aleksincu, kjer je položil venec dodal, da je treba narediti vse, da bi se Srbija v prihodnosti izognila vojnam. "Naša država je v preteklem 20. stoletju doživela preveč vojn in v prihodnosti moramo ravnati tako, da nikoli več ne bi postali vpleteni v kakršno koli vojno, s prizadevanjem, da ohranimo predvsem človeška življenja in svojo zemljo," je dejal.

Obletnico začetka Natovih zračnih napadov na Jugoslavijo bo Srbija vedno zaznamovala s spominom na žrtve, a tudi s prepričanjem, da se lahko država postavi na noge, je še poudaril Tadić. Proslavo v Aleksincu so spremljali številni meščani, predstavniki srbske vojske in garde ter kadeti srbske vojaške akademije.

Natovo bombardiranje Jugoslavije se je začelo 24. marca 1999 in je trajalo 78 dni, v njem pa umrlo približno 2.500 civilistov, od tega 89 otrok. Aleksinac, mesto s 17.000 prebivalci, je Nato prvič napadel 5. aprila 1999. V večernih urah je Nato v mesto izstrelil šest močnih raket. V napadu je bil uničen velik del mestnega središča, umrlo je 11 ljudi, 50 jih je bilo ranjenih. Še 13 ljudi je umrlo v dveh drugih napadih. Nato je napad na civilno prebivalstvo pozneje skušal opravičiti kot "tehnično napako", saj naj bi meril na vojašnico v bližini mesta.