V Kišivadi v prefekturi Osaka je voda odnesla dobršen del ceste. Foto: Reuters
V Kišivadi v prefekturi Osaka je voda odnesla dobršen del ceste. Foto: Reuters
Tojama
Zaradi močnih vetrov je tovorno ladjo v prefekturi Tojama zaneslo v valobran. Foto: Reuters

Dan po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je zanesljivo slavil aktualni premier Šinzo Abe, je Lan dosegel Tokio, kjer je povzročil poplave, zdrse zemlje in motnje v prometu, poroča Japan Today. Zaradi neurja so odpovedali vožnje vlaka med Tokiem in Osako, japonski letalski prevozniki pa so odpovedali več kot sto poletov. Avtomobilski proizvajalec Toyota je v več mestih zaustavil proizvodnjo, zaprli so tudi več šol.

Največ gmotne škode je tajfun povzročil na osrednjem in največjem japonskem otoku Honšu, kjer so vetrovi dosegali hitrost do 200 kilometrov na uro in kjer je v 48 urah v južni prefekturi Vakajama padlo okoli 800 milimetrov dežja. Popoldne je tajfun oslabljen dosegel severni otok Hokaido.

Dva človeka sta umrla zaradi utopitve v svojih avtomobilih. V mestu Osaka je umrl moški, po tem, ko je ostal ujet v skladišču. Za dva človeka so bili usodni padci zaradi močnih vetrov, dva človeka pa sta umrla v pomorskih nesrečah, poročata Japan Today in Japan Times.

Preloženo štetje glasov
V več krajih so tamkajšnje oblasti izdale priporočila o evakuaciji. Nekaj lokalnih volilnih svetov je štetje glasov preložilo za en dan, saj zaposleni zaradi motenega prometa niso mogli priti na delovno mesto.