V iskanje letala je vključenih kar 26 držav. Foto: EPA
V iskanje letala je vključenih kar 26 držav. Foto: EPA
Pilot v središču preiskave

Letala niso obravnavali kot morebitne grožnje. Ob ponedeljkovem pregledu radarskih posnetkov pa so naleteli na omenjeno informacijo. "Neznano plovilo je bilo zaznano ob 0.28 (1.28 po malezijskem času), šest minut po tem, ko je letalo izginilo nad Južnim kitajskim morjem na poti iz Kuala Lumpurja proti Malaški ožini," je dejal predstavnik tajskih zračnih sil, maršal Monthon Sučukorn.

Po objavi ugotovitev glede tajskega radarja je Kitajska poslala svoje ladje na preiskavo novih območij. Devet kitajskih ladij bo tako preiskovalo vode jugovzhodno od Bengalskega zaliva in zahodno od Indonezije.

Medtem je malezijski minister za obrambo in promet Hišamudin Husein dejal, da so bili z domačega simulatorja letenja, ki ga je uporabljal pilot izginulega malezijskega letala, izbrisani podatki, preiskovalci pa jih zdaj poskušajo obnoviti.

"Ni dokazov, da bi bil pilot vpleten"
Kot je dejal minister, so preiskovalci simulator letenja v soboto odnesli z doma pilota Zaharija Ahmada Šaha, ko je postalo jasno, da je letalo z 239 potniki, ki je izginilo kmalu po vzletu 8. marca iz Kuala Lumpurja, nekdo na krovu namerno preusmeril. "S simulatorja so bili nekateri podatki izbrisani in preiskovalci jih še poskušajo obnoviti," je pojasnil minister. Poudaril pa je, da doslej še nisi našli dokazov, da bi bil pilot vpleten v kakšne nepravilnosti.

Minister je še razkril, da je Malezija doslej pridobila informacije o skoraj vseh potnikih in članih posadke na krovu izginulega letala, a da ti podatki niso razkrili ničesar bistvenega. "Doslej nismo odkrili nobenih bistvenih podatkov o potnikih," je povedal malezijski minister. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, manjkajo le še informacije o preteklosti dveh Ukrajincev in enega Rusa, ki so potovali na letalu.

Spomnimo, malezijsko letalo boeing 777 je izginilo pred devetimi dnevi, ko je bilo na poti iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur v kitajsko glavno mesto Peking. V iskalne operacije je vključenih že 26 držav.

Pilot v središču preiskave