Izginotje malezijskega letala spada med eno največjih skrivnosti letalske industrije. Foto: Reuters
Izginotje malezijskega letala spada med eno največjih skrivnosti letalske industrije. Foto: Reuters
Iskalna akcija
Reševalci bodo zdaj prečesali Indijski ocean. Foto: Reuters
Vprašanj glede izginulega letala vse več

Sodeč po satelitskih in radarskih podatkih, bi lahko letalo družbe Malaysia Airlines z 239 potniki, ki je pogrešano že en teden, po izgubi stika s kontrolo zračnega prometa letelo še skoraj sedem ur.

"Z veliko gotovostjo lahko rečem, da je bilo letalo preusmerjeno, potem ko so bili komunikacijski sistemi izklopljeni. Poteze nakazujejo na to, da je šlo za premišljena dejanja nekoga na letalu," je dodal premier Nadžib Razak, ki pa ni želel podžgati ugibanj o tem, ali je bilo letalo morda ugrabljeno. "Kljub poročanju nekaterih medijev, da je šlo za ugrabitev, želim biti jasen - še vedno preučujemo vse možnosti, kaj je povzročilo spremembo smeri poleta."

Letelo proti zahodu
Malezijski premier je dejal, da so zadnji satelitski signal skrivnostnega poleta MH370 zaznali več kot šest ur in pol po tem, ko je boeing prejšnjo soboto izginil z radarskih zaslonov. Letalo je spremenilo smer in se usmerilo proti Indijskemu oceanu, zato bi utegnilo poleteti skozi enega izmed dveh koridorjev - severnega, ki poteka od severne Tajske do Kazahstana in Turkmenistana, ali južnega, ki poteka od Indonezije proti južnemu Indijskemu oceanu.

Prav zaradi teh novih ugotovitev so prekinili iskalno akcijo v Južnokitajskem morju, saj bodo vse sile usmerili v preiskovanje območij v Indijskem oceanu. "Srečujemo se s povsem novo situacijo, česa takšnega še nismo doživeli," je dodal premier, ki je še izjavil, da bodo zdaj več pozornosti namenili tudi preiskovanju usode posadke in potnikov na letalu.

Malezijska policija pa je sporočila, da preiskujejo hišo glavnega pilota, 53-letnega Zaharia Ahmada Šaha.

Spomnimo, izginulo letalo je prejšnjo soboto poletelo iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur proti Pekingu, a je po približno uri letenja izgubilo povezavo s kontrolorji letenja. Od takrat se je za njim izgubila vsaka sled, ugibanj pa je več kot preverjenih informacij.

Hitri dvig in nato spust
Pred Razakovo novinarsko konferenco so se oglasili ameriški letalski strokovnjaki, ki so v pogovoru za CNN dejali, da je letalo, potem ko je izginilo s civilnega radarja, "drastično spremenilo višino in smer leta", kar odpira veliko vprašanj, kdo je po izginotju upravljal letalo. Namignili so, da obstaja verjetnost, da je letalo nato padlo v Bengalski zaliv ali kam drugam v Indijski ocean.

V petek pa je New York Times objavil nove radarske podatke, ki so pokazali, da se je malezijsko letalo po izgubi komunikacijske povezave hitro dvignilo na več kot 13.700 metrov, se nato spustilo na 7.000 metrov, potem pa se spet povzpelo.

Vprašanj glede izginulega letala vse več