Ekipa Jingluk Šinavatra je sporočila, da so odločitve sodišča obvezujoče, tako da premierki ne ostane drugega kot umik. Foto: Reuters
Ekipa Jingluk Šinavatra je sporočila, da so odločitve sodišča obvezujoče, tako da premierki ne ostane drugega kot umik. Foto: Reuters
Tajska
Protivladni protestniki so z vzkliki veselja pozdravili odločitev sodišča. Foto: Reuters
Tajska premierka ob položaj

"Premierkin mandat se je končal, Jingluk ne more več ostati na položaju," je v razglasitvi sodbe na televiziji sporočilo sodišče. V skladu z odločitvijo mora odstopiti tudi devet ministrov. Na ustavno sodišče se je obrnila skupina senatorjev, ki trdi, da je imela Jinglukina stranka koristi od neupravičene zamenjave vodje nacionalne varnosti Tavila Pliensrija leta 2011. Njegov položaj je nato zasedel njen sorodnik. Da je kriva, je že razsodilo tudi tajsko upravno sodišče.

Jingluk vse očitke zavrača
Premierka, ki se otepa še nekaj drugih obtožb, je v torek pred ustavnimi sodniki dejala, da vse očitke zanika, saj ni kršila nobenega zakona in ni imela od premestitve Tavila in imenovanja nekoga drugega na njegov položaj nobene koristi. Poudarila je, da je bila Tavilova zamenjava v korist Tajske.

Pravosodni minister Pongtep Tepkanjana je sporočil, da bo novi premier dozdajšnji minister za trgovino Nivatamrong Boonsongpaisan.

Krizi ni videti konca
Sodba ustavnega sodišča bo le še okrepila napetosti na Tajskem, saj je država že od leta 2013 ujeta v politično krizo. Na ulicah Bangkoka še vedno, čeprav v manjšem številu kot pred meseci, protestirajo protivladni demonstranti, na drugi strani pa so tudi podporniki premierke zagrozili z množičnimi shodi v njeno podporo, če bi bila spoznana za krivo. Podporniki premierke so namreč mnenja, da so najvišja sodišča na Tajskem pristranska in da naj bi jih prek njih elita skušala odstraniti z oblasti.

Premierka je zaradi večmesečnih protivladnih protestov s pozivi k njenemu odstopu 2. februarja sklicala predčasne volitve. Izide teh volitev je ustavno sodišče pretekli mesec razveljavilo, ker niso potekale na isti dan na ozemlju celotne države. Vlada je posledično prejšnji teden v dogovoru z volilno komisijo za 20. julij sklicala nove volitve, a je opozicija ta datum že zavrnila.

Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da premierkino vlado v resnici vodi njen brat, odstavljeni premier Taksin Šinavatra, državo pa naj bi obvladovala korupcija. Premierka Jingluk in njena stranka Pheu Thai na drugi strani uživata podporo revnih ruralnih območij.

Tajska premierka ob položaj