Napad se je zgodil med protestnim shodom, odgovornosti pa ni prevzel še nihče. Foto: Reuters
Napad se je zgodil med protestnim shodom, odgovornosti pa ni prevzel še nihče. Foto: Reuters
Tajska
Protestniki na ulicah tajskih mest vztrajajo že od novembra. Foto: Reuters

Tokratni napad se je zgodil v provinci Trat, približno 300 kilometrov od Bangkoka, ko sta v soboto zvečer med protivladne protestnike pripeljali dve vozili, iz katerih so napadalci začeli streljali na udeležence shoda. Po poročilih policije je v napadu umrla petletna deklica, najmanj 30 ljudi je bilo ranjenih, še en otrok pa je v kritičnem stanju.

Napad se je zgodil prav v času, ko je imel svoj govor vodja gibanja Ljudski odbor za demokratične reforme (PDRC). "Bilo je kaotično. Najprej sem slišal eksplozijo in streljanje, nato pa sem videl stole pod odrom, ki so bili popolnoma razmetani, prizorišče pa uničeno," je povedal eden izmed predstavnikov PDRC-ja. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

"Odgovornost naj prevzame vlada"
Gibanje PDRC, ki je na čelu protivladnih protestov, zahteva, da odgovornost za napad prevzame vlada premierke Jingluk Šinavatra. "Napadi na naše shode se nadaljujejo, ker vlada ne naredi ničesar, da bi jih preprečila, in za pretekle primere nasilja še ni našla krivcev," je povedal tiskovni predstavnik PDRC-ja Akanat Prompan.

Kot poroča BBC, so za napad po vsej verjetnosti odgovorni predstavniki oboroženih skupin, tako imenovani rdečesrajčniki, ki podpirajo premierko.

V Bangkoku ranjenih 16 ljudi
V nedeljo zjutraj je v središču Bangkoka odjeknila eksplozija, v kateri je bilo ranjenih najmanj 16 ljudi. "Pred supermarketom Big C v Ratčaprasongu je odjeknila eksplozija. Ranjenih je več kot deset ljudi, a ne vemo, kako resne so poškodbe," je za Reuters povedal predstavnik policije Paradorn Patanathabutr.

Protestniki zahtevajo odstop premierke, ta pa to zavrača
Protivladni protesti na Tajskem so se začeli novembra lani, protestniki pa zahtevajo odstop premierke Jingluk in oblikovanje začasne vlade, ki bi reformirala politični sistem, a premierka vse pozive zavrača. Protestniki so prepričani tudi, da vlado premierke Jingluk dejansko vodi njen brat, nekdanji premier Taksin Šinavatra, ki živi v izgnanstvu.

V odgovoru na proteste je premierka Jingluk za 2. februar sklicala predčasne volitve, ki jih je pričakovano sicer dobila vladna garnitura, a je opozicija volitve bojkotirala, protestniki pa so napadli številna volišča. V nasilju, povezanem s protesti, je umrlo že 17 ljudi.