Protivladni protestniki so pred časom zavzeli nekatera ministrstva. Foto: Reuters
Protivladni protestniki so pred časom zavzeli nekatera ministrstva. Foto: Reuters
Tajska
Razdejanje po napadu z granato v središču Bangkoka. Foto: Reuters

Protivladni protesti v Bangkoku, na katerih množica zahteva odstop premierke Jingluk Šinavatra, trajajo že od novembra, a v zadnjih dneh so se še bolj razplamteli in postali nasilnejši.

V soboto je eksplozija granate blizu kraja, kjer so v zgodovinskem delu prestolnice potekali protesti, zahtevala življenje 59-letne ženske in štiriletnega fantka. Danes je zaradi ran umrla njegova šestletna sestrica. Ranjenih je bilo 22 ljudi. Policija je sporočila, da je granato v množico izstrelil neznani napadalec. Še ena otroška žrtev, petletna deklica, je bila ubita v soboto med streljanjem na protestih v pokrajini Trat na vzhodu države.

Protesti zahtevali 21 življenj
Prvič od izbruha politične krize se je zgodilo, da so med smrtnimi žrtvami tudi otroci. Zaradi tega je zaskrbljenost izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, Sklad ZN-a za otroke (Unicef) pa je vse starše pozval, naj na proteste ne hodijo z otroki.

Zaradi ran je umrl tudi policist, ki je bil pred tednom dni ustreljen v glavo v spopadih s protestniki. S tem je število mrtvih od začetka protestov naraslo na 21, več kot 700 ljudi je bilo ranjenih zaradi strelov in granat ali spopadov med protestniki in policijo.

Vodja nacionalnega varnostnega sveta Paradorn Patanatabut je odgovornost za nasilje konec tedna pripisal organizatorjem protestov in opozoril, da gre tudi v prihodnje pričakovati nasilje, premierka Jingluk pa je eksplozijo granate označila za terorizem.

Vojska se ne želi vpletati
Poveljnik kopenske vojske Prajut Čan Oča je v redkem televizijskem nagovoru opozoril, da bo vse več nasilja, dokler ga ne bo več mogoče nadzirati. "Če se bo kriza nadaljevala, državi grozi propad," je opozoril in pozval k spravi in pogovorom. Dodal je, da je vojska pripravljena opraviti svojo dolžnost, da pa "ne želi uporabiti sile za nepotreben boj proti tajskemu ljudstvu".

Tajska vojska je od leta 1932 izvedla 18 državnih udarov - nazadnje leta 2006, ko je strmoglavila starejšega brata premierke Taksina Šinavatro -, zato so izjave vojaških predstavnikov vedno zelo pomembne.

Vodja protestnikov Sutep Taugšuban pa je za nasilje obtožil vlado in poudaril, da v štirih mesecih niso nikoli izzvali nasilja in da uporabljajo miroljubne taktike. Protestniki ob odstopu premierke zahtevajo tudi konec vpliva Taksina, nekdanjega premierja, ki živi v tujini, da bi se izognil zaporu zaradi korupcije. Premierka in njen brat uživata močno podporo na podeželskem severu in severovzhodu države.