Pripadniki ZN-a so odgovorni za varnost v Maliju, odkar je leta 2013 v državi posredovala Francija. Foto: Reuters
Pripadniki ZN-a so odgovorni za varnost v Maliju, odkar je leta 2013 v državi posredovala Francija. Foto: Reuters

V omenjenem hotelu so bili pogosto nastanjeni pripadniki mirovne misije Združenih narodov v Maliju (Minusma). Narodnosti žrtev še niso potrjene, po navedbah malijskih oblasti pa so bili v hotelu pred napadom prijavljeni trije Južnoafričani, Francoz in Ukrajinec, medtem ko je ruski diplomat sporočil, da je bil med talci tudi ruski pilot. Varnostni organi so v akciji osvobodili številne talce, tudi pet tujcev.

Hotel so neznanci zavzeli v petek, eden izmed napadalcev je imel pas z eksplozivom. Ugrabitev so najverjetneje izvedli islamski skrajneži, čeprav odgovornosti uradno niso prevzeli. So pa v zadnjem času izvedli že več napadov na jugu in v osrednjem delu države.

Sevare, ki leži nekaj kilometrov od regionalne prestolnice Mopti, je ključna postojanka na cesti do puščavskega severa, ki je od leta 2012 pod nadzorom islamskih skrajnežev. Je strateško mesto z velikim letališčem, ki ga uporabljajo malijska vojska in francoski vojaki operacije Minusma.

Po podatkih ZN-a je bilo od začetka mirovne misije v Maliju leta 2013 ubitih 35 njenih pripadnikov. Minusma trenutno velja za najnevarnejšo misijo za mirovnike ZN-a.