Afganistanskim varnostnim silam so v spopadu s talibani priskočili na pomoč pripadniki norveških posebnih enot. Foto: Reuters
Afganistanskim varnostnim silam so v spopadu s talibani priskočili na pomoč pripadniki norveških posebnih enot. Foto: Reuters

"Več mudžahidov je napadlo zatočišče Cie v Kabulu in oddelek afganistanskega notranjega ministrstva," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Tiskovni predstavnik afganistanske vlade je sporočil, da so varnostne sile ubile dva talibanska napadalca, ki naj bi v pripadnike varnostnih sil metala granate in streljala na njih.

Središče afganistanske prestolnice so stresle najmanj štiri eksplozije. Pri prvi eksploziji je šlo za samomorilski napad z avtomobilom bombo na glavnem križišču v mestu. Druge eksplozije so sledile po približno pol ure.

"Opravka imamo z zelo dobro usklajenim napadom. S tem bodo opravile afganistanske sile," je dejal šef kabulske policije Ajub Salangi.

Talibanski uporniki so aprila napovedali "spomladansko ofenzivo", ki bo usmerjena proti tujim vojaškim oporiščem in diplomatskim predstavništvom.

Prejšnji teden je skrajna islamska skupina Hezb-e-Islami prevzela odgovornost za samomorilski napad na vojaški konvoj v Kabulu, ko je bilo ubitih najmanj 15 ljudi, med njimi šest Američanov, še več pa jih je bilo ranjenih.

Afganistanske varnostne sile bodo do konca leta prevzele skrb za varnost v državi, saj je takrat predviden odhod vseh tujih vojakov, ki delujejo v okviru sil zveze Nato.