Med zavezniki se je utrdilo prepričanje, da se lahko konflikt v Afganistanu konča le z mirovnim dogovorom s talibani. Foto: EPA
Med zavezniki se je utrdilo prepričanje, da se lahko konflikt v Afganistanu konča le z mirovnim dogovorom s talibani. Foto: EPA
Afganistan
Opazovalci se sprašujejo, ali so talibani zares pripravljeni na pogovore, še posebej, ker se nadaljujejo boji med njimi in koalicijo pod vodstvom ZDA. Foto: EPA

Predstavništvo - za njegovo vzpostavitev sta si v prizadevanju, da bi začeli mirovna pogajanja, sodelovali tako Nemčija kot ZDA - naj bi odprli v Katarju. Odprtje predstavništva naj bi pomenilo prvi korak h končanju desetletje trajajočega konflikta v Afganistanu.

Talibani, ki so doslej zavračali mirovna pogajanja, dokler Afganistana ne zapustijo vsi pripadniki zveze Nato, so tako prvič naredili korak k pogovorom o miru. Na svoji spletni strani Glas džihada so talibani zapisali, da bi dogovor o odprtju predstavništva, prek katerega naj bi mirovne pogovore spravili v tek, dosegli z več sogovorniki. Dogovor o predstavništvu v tujini bi omogočil, da bi talibani dobili naslov, na katerem bi se lahko sestajali s pogajalci.

"Vedno pripravljeni na pogovore"
"Kljub naši moči v Afganistanu smo pripravljeni odpreti urad zunaj države in tako začeti dialog z mednarodno skupnostjo," so še zapisali talibani in dodali, da si "vedno prizadevajo za rešitev vprašanj ali težav s pogovori z nasprotno stranjo". Hkrati so koalicijo pod vodstvom ZDA opozorili, da "ji ne bo nikoli uspelo s silo Afganistancev prisiliti, da jo ubogajo".

Dodali so še, da v skladu z dogovorom o odprtju predstavništva zahtevajo izpustitev zapornikov iz zapora v Guantanamu, kar pa je malo verjetno, da se bo zgodilo, saj so med zaporniki v zloglasnem zaporu na Kubi tudi številni talibanski borci z neposrednimi povezavami z Al Kaido, nekateri pa so odgovorni za smrti Američanov.

Kabul zavrača tuje vmešavanje
Odločitev talibanov sta pozdravila tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj in mirovni svet, ki si prizadeva za končanje nasilja. Odprtje urada talibanov v tujini je bilo lani večkrat tema pogovorov. Med državami, ki naj bi ga gostile, so poleg Katarja omenjali Turčijo in Savdsko Arabijo.

Prejšnji mesec je Karzaj prvič javno podprl mirovna pogajanja s talibani, medtem ko je prej zavračal pogovore, jezen, ker so se Nemčija in ZDA dogovarjale s talibani o morebitni lokaciji pogovorov brez njega. Kabul je večkrat poudaril, da ne bo sprejel tujega vpliva v pogajanjih s talibani.

Več udarcev poskusu pogajanj
Poskusi, da bi sedli za pogajalsko mizo, so doživeli več udarcev, med njimi je bil septembrski atentat na Burhanudina Rabanija, vodjo mirovnega sveta. Talibani so odgovornost za njegovo smrt zavrnili, a dodali, da napad povečuje občutek nezaupanja.

Talibani se vse od leta 2001, ko so morali po napadu ZDA in zaveznikov zapustiti oblast v Afganistanu, borijo proti afganistanski vladi in Natovim vojakom. Njihov boj se je v zadnjih letih še okrepil, kljub temu pa Nato do konca leta 2014 načrtuje umik vseh svojih pripadnikov iz dežele pod Hindukušem.