V sklopu Natovih sil v Afganistanu služi okoli 1.800 turških vojakov, v državi pa je tudi več sto delavcev. Foto: EPA
V sklopu Natovih sil v Afganistanu služi okoli 1.800 turških vojakov, v državi pa je tudi več sto delavcev. Foto: EPA

Talibanski predstavnik je ugrabitev v okrožju Azra v pokrajini Logar, ki velja za eno izmed talibanskih trdnjav, potrdil. "Mudžahidi so takoj obkolili helikopter, prijeli tujce in helikopter popolnoma uničili. Zažgali so ga," je dejal njihov predstavnik Zabihula Mudžahid.

Afganistanske oblasti so sporočile, da se s pomočjo lokalnih plemenskih starešin z uporniki že pogajajo o izpustitvi tujih državljanov. Na krovu helikopterja je bil tudi en Afganistanec. V akcijo so se vpletli še turški organi.

Helikopter je pripadal podjetju Khorasan, iz katerega so sporočili, da je bila posadka na poletu iz mesta Khost v prestolnico Kabul, a je zaradi slabega vremena v nedeljo zvečer morala zasilno pristati. Na krovu sta bila po njihovih podatkih dva ruska pilota, en Afganistanec in sedem turških gradbenih delavcev, turško zunanje ministrstvo pa trdi, da je bilo njihovih državljanov osem.

Okrožje Azra leži ob meji s Pakistanom, v njem pa imajo talibani in drugi uporniki močan vpliv.

Po poročanju BBC-ja leti po afganistanskem nebu okoli sto civilnih helikopterjev na dan, saj so osnovna povezava z odročnimi oporišči, kamor vozijo delavce in zaloge.