Svet
(8)
Po mnenju fakultete so zdravnice "težavne", ker so, ko si osnujejo družino, odsotne z dela. Foto: Reuters
Japonska
Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, ob tem pa so pogosto deležne diskriminacije. Foto: Reuters

Dodaj v

Tokijska fakulteta bo po seksističnem škandalu dala priložnost zavrnjenim študentkam

V dveh letih oškodovali 67 študentk
8. november 2018 ob 08:08
Tokio - MMC RTV SLO

Medicinska fakulteta v Tokiu, ki je prirejala rezultate sprejemnih izpitov, da bi študiralo čim manj žensk, bo pod plazom kritik zavrnjenim študentkam dala novo priložnost za vpis.

Šola je več kot desetletje, vsaj od leta 2006, prirejala rezultate sprejemnih izpitov, tako da je nižala ocene prijavljenih deklet, fantom pa jih je višala. To naj bi počela zato, ker da zdravnice prekinejo svoje delo, ko se odločijo za družinsko življenje, zaradi česar v bolnišnicah in na klinikah primanjkuje kadra, poroča Guardian.

Preiskavo sprožila vpisna goljufija
Preiskavo, ki je potrdila prirejanja, je letos poleti sprožil domnevno neupravičen vpis sina nekega uslužbenca ministrstva za izobraževanje v zameno za ugodnejšo obravnavo fakultete pri dodeljevanju sredstev za raziskave. Uslužbenec ministrstva in nekdanji vodja fakultete sta obtožena podkupovanja. Omenjenemu sinu, ki je izpit trikrat neuspešno opravljal, je fakulteta dodala skupno 20 točk, s čimer je ravno presegel mejo, potrebno za vpis.

Študentke se bodo lahko znova prijavile na razpis
Direktorica fakultete Jukiko Hajaši (Yukiko Hayashi) se je opravičila 67 študentkam, ki so bile v zadnjih dveh letih na nepošten način izločene iz izbora za vpis na fakulteto. Izpite bodo lahko, če bodo še želele, znova opravljale aprila naslednje leto. "Izvedli bomo poštene sprejemne izpite, napak iz preteklosti ne bomo več ponavljali," je zatrdila Hajašijeva, ki je postala prva direktorica fakultete septembra letos. "Nihče ne bi smel biti diskriminiran na podlagi spola. Imamo veliko zdravnic, ki svoje delo opravljajo čudovito."

Kot še poroča Guardian ni znano, koliko zavrnjenih se bo znova udeležilo sprejemnih izpitov na omenjeni univerzi, saj so se mnoge že vpisale na druge šole.

Prirejanje podatkov
Preiskava je pokazala, da je fakulteta letos vsem prijavljenim število točk na prvi stopnji izpita zmanjšala za 20 odstotkov, nato pa je najmanj 20 odstotkov dodala moškim prijavljenim, razen tistim, ki so izpit vsaj štirikrat opravljali neuspešno. Fakulteta je priznala, da so podobna prirejanja izvajali že leta, saj so želeli manj zdravnic.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Brannigan
# 08.11.2018 ob 11:27
No to je bedarija, ki jo je potrebno obsodit in pravično popraviti. Tukaj naj se pokaže zdrava pamet feminističnega gibanja. Jih podprem v celoti.

Če bodo pomembnejše ostale milijonarke iz Hollywooda pa naj za večno utihnejo.
aparat-čik
# 08.11.2018 ob 09:23
dežela kastriranih samurajev :D Zanimajo jih samo še študentke v vojaških uniformah.
friks
# 08.11.2018 ob 15:34
Kakšna sramota. Pri teh stvareh se pokaže enakopravnost in civiliziranost družbe.
smbu
# 08.11.2018 ob 14:32
To je res bedarija, če so padle, odbitek 20% ni imel smisla, če so bile uspešne pa jim izpita ni potrebno ponovno opravljati!
axx
# 08.11.2018 ob 14:24
Zakaj ponovno opravljati izpot, če pa so bile dovolj uspešne. Tudi opravičilo v tem primeru ni dovolj.
vrtojb56
# 08.11.2018 ob 22:44
Metoo gibanja te ženske ne zanimajo. Zanima jih edino, od koga se da denar potegniti. Spacey se ni pustil, pa so ga uničile.
izo
# 08.11.2018 ob 13:27
dežela kastriranih samurajev :D Zanimajo jih samo še študentke v vojaških uniformah.

niso samo študentke, osovnošolkam natikajo tiste kiklice gor oz samo potem zanalašč potegnejo vemo do kje. precej sporno, če se mene vpraša,
RJSlo
# 08.11.2018 ob 10:10
Preiskavo sprožila vpisna goljufija
-------------------------------------------------------
No ja. V Sloveniji sprožiti preiskavo glede vpisne goljufije ali česa še hujšega? To je samo dodatno nepotrebno delo. Naši "telektualci" pa niso tam zato, da bo kaj preverjali. Pa tudi, ko so preverjali so rezultate preverjanj priredili svojim potrebam. Malomarnica pa to.
Kazalo