Tožniki Twitter obtožujejo, da teroristom ni odrekel svojih storitev kljub pritožbam in medijski pozornosti. Foto: Reuters
Tožniki Twitter obtožujejo, da teroristom ni odrekel svojih storitev kljub pritožbam in medijski pozornosti. Foto: Reuters

86-stransko tožbo sta prejšnji teden na newyorškem sodišču vložili družini 29-letnega Alexandra Pinczowskega in 26-letne Nohemi Gonzalez, konkretno vdova Pinczowskega Anne Cameron Cain in Nohemina mati Beatriz Gonzalez ter očim in bratje, poroča BBC. Družini zahtevata odškodnino in kazen za Twitter. Podjetje se na vloženo tožbo še ni odzvalo.

Pinczowski je umrl marca 2016 v Bruslju, kjer je bil na poslovni poti, in sicer v eksploziji na letališču. Nohemi Gonzalez, ki je bila kot študentka na izmenjavi v Parizu, pa je bila ustreljena ob lokalu La Belle Equipe v francoskem glavnem mestu novembra 2015. Za oba napada je odgovornost prevzela samooklicana Islamska država.

Tožba zaradi omogočanja storitev teroristom
Družini ubitih obtožujeta Twitter, da je "zavestno zagotavljala materialno podporo in vire IS-ju v obliki Twitterjevega spletnega družbenega omrežja in komunikacijskih storitev". Tožniki pravijo, da so pripadniki IS-ja uporabljali Twitterjeve storitve kot najpomembnejše orodje za izvedbo terorističnih dejanj, tudi tistih v Bruslju in Parizu.

Tožba navaja, da je Twitter še omogočal tovrstno podporo, "čeprav je prejel številne pritožbe in široko medijsko in drugačno pozornost zaradi nudenja svoje platforme spletnega družbenega omrežja in komunikacijskih storitev IS-ju".

Odvetnica Nitsana Daršan-Leitner, sicer s sedežem v Izraelu, je dejala, da "gre za prvo tožbo, s katero želijo prikazati Twitterjevo ključno vlogo v vzponu IS-ja na mesto najbolj strašljive teroristične organizacije na svetu".

Twitter po navedbah odvetnice ni odrekal storitev teroristom, češ da je bilo stališče podjetja, da naj se tviti objavljajo, tudi če to pomeni pomoč pri množičnih pobojih. Twitter je februarja 2016 sicer sporočil, da je od sredine leta 2015 izbrisal več kot 125.000 profilov "zaradi groženj ali promoviranja terorističnih dejanj".