Policija preiskuje sumljive okoliščine smrti tožilca Alberta Nismana. Foto: EPA
Policija preiskuje sumljive okoliščine smrti tožilca Alberta Nismana. Foto: EPA
Vsako leto ob obletnici napada v Buenos Airesu potekajo shodi, na katerih udeleženci opominjajo, da še vedno ni nihče odgovarjal za morijo leta 1994. Foto: EPA

51-letnega tožilca naj bi malo pred polnočjo po lokalnem času njegova mati našla mrtvega v njegovi kopalnici, domnevno pa naj bi storil samomor s strelnim orožjem. V parlamentu bi se moral danes udeležiti seje za zaprtimi vrati na temo njegovih očitkov. "Pozivam k previdnosti, počakajmo na uradno poročilo. V prihodnjih dneh bomo izvedeli vzrok smrti, smo pa našli orožje," je dejala tožilca Viviana Fein, potem ko so se takoj razplamtele govorice o umoru tožilca, poroča BBC.

Nisman, ki je preiskoval okoliščine najhujšega terorističnega napada na argentinskih tleh, znanega kot AMIA, je Kirchnerjevo in zunanjega ministra Hectorja Timermana v 300-stranskem poročilu, objavljenem prejšnjo sredo, obtožil, da skušata prikriti resnico glede napada na judovsko središče v Buenos Airesu. V napadu 18. julija 1994 je bilo ubitih 85 ljudi, 300 pa je bilo ranjenih. Pred petnadstropno zgradbo, v kateri je bilo judovsko središče, je eksplodiralo vozilo, v katerem je bilo 275 kilogramov eksploziva. Eksplozija je bila tako močna, da je zrušila omenjeno stavbo.

Tožilec je politikoma očital, da sta skušala prikriti dogovor z Iranom, ki naj bi bil odgovoren za napad: v zameno za iransko nafto naj bi se odpovedala pregonu Irancev, ki naj bi bili odgovorni za napad. Vlada je Nismanove trditve označila za neumne.

Za napad pred 21 leti ni odgovarjal še nihče
Argentinski tožilci z Nismanom na čelu so leta 2006 obtožili Iran načrtovanja in financiranja napada, libanonski Hezbolah pa, da ga je izvedel. Iran je takrat obtožbe zavrnil. Ob lanski 20. obletnici napada je tudi papež Frančišek zahteval pravico za žrtve. V Argentini živi okoli 200.000 Judov, tamkajšnja skupnost je šesta največja zunaj Izraela.